Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен случай: Снежанка Христова, учител от 19 СУ "Елин Пелин" - София

19 СУ“ Елин Пелин“, гр. София
Снимка: obrazovatelen-register.bg

Снежанка Христова е учител по икономически дисциплини в 19 СУ“ Елин Пелин“, гр. София. Тя се обърна към предаването "Законът и Темида" за оказване на натиск, принудителен отпуск и връчване на констативен протокол за дисциплинарно уволнение от директора на 19 СУ "Елин Пелин" Клара Арабаджиева. Снежанка Христова преподава предприемачество в горните класове на училището.

Снежанка Христова твърди, че от началото на дистанционното обучение е започнала невероятна атака и тормоз към нея от страна на директора на училището Клара Арабаджиева. Христова иска акаунти за платформата Microsoft teams, която МОН препоръчва и за която прави акаунти на всички учители и ученици, като изпраща 7 поредни писма от 16.03 до 30.03.2020 г. След 2 седмици са ѝ предоставени, а на следващия ден е изпратена в принудителен отпуск на 03.04.2020 г. с основание "намаляване на обема на работа". На 05.04.2020 г. на мястото на Снежанка Христова със Заповед за заместване е сложен друг учител. На 07.04. 2020 г. ѝ е прекъснат достъпът до Електронния дневник Школо, както и до служебната ѝ поща. Така Христова не може да поставя оценки за работата на учениците. На 15.04.2020 г. по Viber на Снежанка Христова е изпратен Констативен протокол и писмено искане за обяснения. На 16.04.2020 г. ѝ е изпратена нова заповед, която отменя принудителната ѝ отпуска до 11.06.2020 г. и я заменя с принудителна отпуска до 11.05.2020 г. На 30.04.2020 г. по Viber ѝ е изпратено уведомление отново от Етичната комисия от неизвестен за мен номер. 

"Полагат се неимоверни усилия да бъда уволнена – твърди Снежанка Христова – Учениците губят от това  всеки ден. Звънят ми разстроени от факта, че са започнали едни проекти с мен, работили са и сега стоп. Казва им се да не ми пращат домашните си. Това е недопустимо да губят ученици заради лични страсти." Директорката не подписва и програмата "Дигитално предприемачество" по Образование за утрешния ден, в която ученици от 5-7 клас щяха да придобият допълнителна дигитална грамотност заедно с предприемачеството. Тази програма беше регистрирана и заради грипната ваканция остана неподписан договорът с директора. Програма, в която МОН предоставя интерактивни дъски и техника. Снежанка Христова получава писма от РУО-гр. София  и МОН. Учителката алармира Синдиката на българските учители, в който членува. До момента няма отговор. Инспекция по труда още не е извършила проверката. От Инспектората по образование препращат писмата си на РУО гр. София. В началото на учебната година на Снежанка Христова са ѝ взети 36 учебни часа от нейния щат и са били дадени на друг учител. Сега за едни и същи часове от бюджета се плаща на два пъти. Веднъж на Христова – като част от заплатата – и веднъж лекторски хонорар на другия учител.

Ето какви са аргументите на директора на 19 СУ "Елин Пелин" Клара Арабаджиева. Защо се стига до това решение и какви са грешките, които е допуснала учителката по предприемачество? 

Направената проверка установява, че Снежанка Христова грубо нарушава задълженията си, регламентирани от Кодекса на труда, Закона за предучилищното и училищното образование, Правилника за дейността на училището и Етичния кодекс на 19-о училище и следва да бъде инициирано дисциплинарно производство.

Чуйте повече в звуковия файл. 

Адвокат Захари Генов, дългогодишен консултант на предаването "Законът и Темида", се запознава със случая и прави своя коментар по случая. Той забелязва, че има много противоречия в обясненията и на директорката Клара Арабаджиева, и на учителката Снежанка Христова. Има голямо разминаване в становищата и на двете, категоричен е експрокурорът Захари Генов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54