Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Театралeн хайбун за ценители

„Театър от пясък“ – нова книга на актрисата Мая Кисьова

Снимка: Личен архив

Новата книга „Театър от пясък“ на Мая Кисьова е истинско предизвикателство за читателите и почитателите на театралното изкуство. Удоволствие, което развихря фантазията и ни напомня, че любовта към театъра има различни форми и измерения.

В книгата присъстват всички персонажи, които създават едно представление – реквизитор, помощник режисьор, гримьор, суфльор, сценограф, композитор, костюмограф, актьори, режисьор, драматург, портиер, директор на театър.

„Театър от пясък” е бутиков текст, структуриран като азбучник. 28-те фрагмента са създадени по удивително лек начин. Талантливата актриса избира да структурира текста в японската форма „хайбун”, която го ограничава до брилянтна есенция, канейки читателя да доизгради своя сценичен свят.

Идеята на Питър Брук за празното пространство – като условие за универсален театрален процес – тук добива материалност. Защото пясъкът е нищо и всичко.

„...Емоцията, яркостта, импровизацията, същностни за театралното изкуство, проникват и в текстовете. „Театър от пясък“ също носи изброените черти. Тук обаче Мая Кисьова стига най-далеч в играта да пишеш. 

Кой е читателят, когото тази книга би заинтригувала? 

Читателят-артист, в най-широкия смисъл на това определение. Той би оценил фантазията, която е открояващо се качество на този проект. Същевременно написаното би било любопитно за младежката аудитория, която се доверява не на сухите, затънали в изчерпателност и многословие изкуствоведски изяснявания на различни термини, а на предизвикателния автор. Мая Кисьова е такъв. И то не с поза и преднамереност, а с умението да превръща всичко в игра, доверчиво отворена към всички непредубедени. Изисканите художнически решения, които съпътстват проекта, добавят към него още цвят и неочакваност.”, пише доц. Юрий Дачев в предговора на книгата.

Мая Кисьова разказа в „Артефир“ за творческия процес и вдъхновението да напише книгата и за проблемите пред артистите на свободна практика в условията на вирусната криза.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Белчев с „Икар“ - за изключителен принос към музиката. Наградата връчи кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

„Икар“ 2021 и хиляди пъти „Благодаря!“

За 47-и път Съюзът на артистите в България връчи Националните награди за сценични изкуства „Икар“. Тазгодишното издание мина под знака на 100-годишния юбилей на съюза. За първи път от основаването му насам церемонията се проведе в Деня на Светите братя Кирил и Методий. Наградите се раздадоха на сцената на Народния театър. Там, за водеща мъжка..

публикувано на 14.05.21 в 18:55
Илко Димитров

Нова стихосбирка на Илко Димитров

„Късната поезия на Илко Димитров е изцяло заета с параметрите на вътрешното пространство, пише Иван Теофилов. Специфична поезия, съставена от афоризми, сентенции и философски размисли, действащи като своеобразни сеизмографи на духа. Като умствена вселена, в която състоянието на интелектуална превъзбуда. Обсебва толкова, колкото и трезвата прозорливост...

публикувано на 14.05.21 в 17:35

Можем ли да живеем без митове

В 21-ви век животът е откъснат от мита и това се приема като триумф на рационалната мисъл... Но често е усещането, че нещо липсва. Къде изчезна магията в живота? Защо няма вече истински герои? Остана ли в какво да се вярва? Формален повод за поглед в празнотата, останала след отричането на съвременното човечество от митологията, е книгата на Карън..

публикувано на 14.05.21 в 16:05
Хава Пинхас-Коен

Хава Пинхас-Коен: Диалогът, дори и вътрешен, дава възможност за спасение

"Орфееви песни и други стихотворения“ е един малък сборник, с който се представя пред българската публика израелската писателка Хава Пинхас-Коен. Тя е в България в момента, за да участва в четвъртото издание на Международния фестивал на поезията "Орфей" в Пловдив. Носител е на наградата "По следите на Орфей" от предишното, трето издание на фестивала...

обновено на 14.05.21 в 15:32
Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен

Фестивалът „Нова българска драма“ в Шумен – част от програмата за 165 години театрална дейност в града

Театралният фестивал „Нова българска драма“ към Драматично - куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще продължи до 15 май и ще представи различни заглавия от репертоара на различни театри в страната, и от съседните – Румъния и Русия. Тази година се отбелязват и 165 години от началото на театралната дейност в Шумен и от първото изиграно представление, а..

публикувано на 14.05.21 в 12:45