Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет за забележителни лекари

Коя е първата жена, завършила медицина у нас, как са поставени основите на хирургията, психиатрията, здравното дело – отговори могат да се намерят в изданието „Забележителните лекари“, което събира биографични бележки за 50 изявени български медици. 

Периодът, който обхваща изданието, е от Възраждането до 1944 година, а свързващата нишка между историите е търсенето на пионерите на нашето здравеопазване. 

Голяма част от лекарите тогава са завършвали медицина в Европа, някои са били от по-заможни семейства, други са се възползвали от стипендии и частни фондове. 

Изданието е със свободен достъп и може да бъде намерено на платформата „Бохемска София„.

Още факти чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пазарът на император Траян, построен от Аполодор от Дамаск

Защо 21 април се нарича Римска Коледа

Според легендата Рим е основан на 21 април 753 г. пр.н.е. от братята близнаци Ромул и Рем, произлизащи от троянския герой Еней, внуци на латинския цар Нумитор от Алба Лонга. Царят е бил изхвърлен от трона от жестокия си брат Амулий, докато в същото време неговата дъщеря (на Нумитор), Рея Силвия, е родила. Рея Силвия е била весталка и е била..

публикувано на 21.04.21 в 08:23

Качество на училищен живот и резултати – зависимост и връзка

Какво е качеството на училищния живот? Какви са практиките за подобряване? Какъв е инструментариумът за оценка на ефективността на училищното образование? Темите коментира в “Нашият ден“ Асенка Христова , изпълнителен директор на Института за изследвания в образованието. Изследователската програма „Качество на училищния живот“ е част от..

публикувано на 20.04.21 в 16:30
Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба започна кампания

Втори живот на текстила – шанс за природата

Един конкретен пример за партньорство между бизнеса и общините показва как функционира кръговата икономика – не като самоцел, а като инструмент за бързо възстановяванe. TexCycle е проект за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи. Със съдействието на общините се позиционират контейнери за събиране на дрехи и обувки. Темата коментира..

обновено на 20.04.21 в 12:33

Могат ли българите да се справят с провокираната от коронавируса икономическа криза

Могат ли българите да се справят успешно с провокираната от коронавируса икономическа криза – това е един от най-сериозните проблеми, с които ще се сблъскат новите управляващи и бъдещото правителство – от която и да е политическа сила да бъде излъчено то.  През последните седмици бяха публикувани мрачни прогнози на чуждестранни експерти за задаващ се..

публикувано на 20.04.21 в 11:45

Кръгова икономика – когато отпадъкът е ресурс

В края на изминалата седмица бюрото на Европейския парламент в България и Националното сдружение на общините в България организираха уебинар на тема – “Кръговата икономика – инструмент за бързо възстановяване“. На уебинара бяха представени основните идеи, заложени в Новия план за действие за кръговата икономика. Бяха обсъдени и..

обновено на 20.04.21 в 11:07