Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

Снимка: стопкадър YouTube

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден.

Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа в платформата за българско кино NO BLINK. 30-минутният игрален разказ ще прекара там 30 часа. След това поема към световните филмови фестивали, на които беше селектиран, но не успя да участва заради извънредното положение.

Ако се поровите малко повече в историята на Пелов и Колев, ще разберете, че бягството им от една от най-строго охраняваните сгради у нас е като сюжет от някой екшън трилър. Неслучайно младият режисьор Димитрис Георгиев избира тяхната действителност за скелета, върху който да изгради сюжета на филма си „Заедно без теб“.

Късометражният филм е колкото по действителен случай, толкова и съвсем различна история. Общото между двете са силното желание за свобода и чувствата, които занимават човешката душа – като самотата, страха и безнадеждността.

Два съвсем различни живота. Двама мъже с различни убеждения. Единият преследва отмъщението, другият следва порива на сърцето си. Две съдби, кръстосали пътищата си. Двама затворници с обща цел – свобода на всяка цена. Актьорите Димитър Иванов и Стоян Дойчев влизат в ролите на Виктор Стефанов и Теодор Панайотов, за да разкажат всичко това и да се запознаят с греховете на човека и бягството от самия себе си.

„Заедно без теб“ е черно-бяла история, която не разчита на музика и ефекти, а на актьорски внушения. Ето защо именно актьорите споделиха едно „Време и половина“ със слушателите на програма „Христо Ботев“. Чуйте ги в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стрийминг платформите със сериозен тласък в киното

От днес до 7 юни филмови заглавия от кинофестивалите в Кан, Берлин, Сънданс, Торонто и Венеция могат да бъдат гледани в „ We’re One: A Global Film Festival “.  Десетдневният глобален виртуален фестивал е в YouTube, който показва всевъзможни филми – от пълнометражни и късометражни до документални и музикални. Този фестивал дава заявка, че..

публикувано на 29.05.20 в 16:52
Проф. д.н. Камелия Николова

НАТФИЗ организира безплатни онлайн консултации за кандидат-студентите

Епидемията от новия коронавирус промени коренно живота ни през последните месеци. Театрите бяха затворени за повече от два месеца, а обучението на студентите в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и в другите учебни заведения, трябваше да премине онлайн. Онлайн започва сега и кандидатстудентската кампания на Театралната академия. На 25 и 26 юни предстоят..

публикувано на 29.05.20 в 14:05

„Пролетни етюди“ на Моста на влюбените

Романтичната изложба „Пролетни етюди“ показва завладяващи фотографии на „Етюд-и-те на София“ на Моста на влюбените при НДК от 18 май до 7 юни. Добре познатите „Етюди“ ни разхождат из красивата опустяла София, която обаче не е загубила чара си и призовава хората да започнат отново да виждат красотата около себе си. Софийската пролет преминава..

публикувано на 29.05.20 в 13:45

Йозеф Рот като репортер

Ян Бюргер, по чиято идея е този подбор на репортажи от Йозеф Рот, пише в послеслова си към „Пътувания из Украйна и Русия“ следното: „Ако работите на Рот от тези години се разглеждат като едно цяло, без оглед на жанровата принадлежност, се вижда, че той не прави принципна разлика между журналистическо и художествено слово: качествата на всеки текст..

публикувано на 29.05.20 в 12:48

Автокино под небето в София

В София отваря ново автокино на паркинга на бул. "Цариградско шосе" 92 до "Метро". Автокиното ще бъде открито на 29 май с филма "Завръщане", а след това ще има музика на живо и DJ парти. Паркингът побира до 70 автомобила.  Амбицията на организаторите е да показват най-вече българско кино и прожекциите да се запазят за цялото лято, независимо как ще се..

публикувано на 29.05.20 в 12:03