Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

Снимка: стопкадър YouTube

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден.

Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа в платформата за българско кино NO BLINK. 30-минутният игрален разказ ще прекара там 30 часа. След това поема към световните филмови фестивали, на които беше селектиран, но не успя да участва заради извънредното положение.

Ако се поровите малко повече в историята на Пелов и Колев, ще разберете, че бягството им от една от най-строго охраняваните сгради у нас е като сюжет от някой екшън трилър. Неслучайно младият режисьор Димитрис Георгиев избира тяхната действителност за скелета, върху който да изгради сюжета на филма си „Заедно без теб“.

Късометражният филм е колкото по действителен случай, толкова и съвсем различна история. Общото между двете са силното желание за свобода и чувствата, които занимават човешката душа – като самотата, страха и безнадеждността.

Два съвсем различни живота. Двама мъже с различни убеждения. Единият преследва отмъщението, другият следва порива на сърцето си. Две съдби, кръстосали пътищата си. Двама затворници с обща цел – свобода на всяка цена. Актьорите Димитър Иванов и Стоян Дойчев влизат в ролите на Виктор Стефанов и Теодор Панайотов, за да разкажат всичко това и да се запознаят с греховете на човека и бягството от самия себе си.

„Заедно без теб“ е черно-бяла история, която не разчита на музика и ефекти, а на актьорски внушения. Ето защо именно актьорите споделиха едно „Време и половина“ със слушателите на програма „Христо Ботев“. Чуйте ги в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практикувайте смешните начини!

Начини да видите звезди посред бял ден има много, но най-смешният е да слушате по програма "Христо Ботев" всяка трета неделя от месеца от 13 часа директната шоупрограма на редакция "Хумор и сатира". Този път тя е със специалното участие на Георги Мамалев, който ви препоръчва да обърнете внимание на следните акценти: Жив организъм ли е българският..

публикувано на 16.01.21 в 09:15

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В пилотния епизод на подкаста на NO BLINK „Кино с думи“ екипът сбъдва една продуцентска мечта и „предоставя“ на трима български продуценти бюджет от 10 млн. лева, които да „похарчат“ така, че направената инвестиция да има възвръщаемост. Разбира се, всичко това се случва условно, по време на разговора, в който се търси отговор на въпроса..

публикувано на 16.01.21 в 08:55

Запознайте се: Вадим Лазаркевич

Какво е детска книга без картинки? Децата обичат да гледат илюстрации, докато четат. Да им обърне внимание, че художниците са важна част от съставянето на хубава книжка точно толкова, колкото и писателите – това е задачата, която си поставя Зорница Христова в „Нарисува за децата Вадим Лазаркевич“.  Прави го през житейската и творческата история на..

публикувано на 15.01.21 в 14:15

„Тротоара 2020“ – новото народно читалище

229 онлайн подписа, при това предимно на млади хора, поставиха началото на новото Народно читалище „Тротоара 2020“ . Макар подписването на документите от всички учредители и управа да създаде прецедент в правото и читалищната дейност в България, този акт е по-скоро символ на възраждането във време на пандемия. „Нуждата от наистина култура и..

публикувано на 15.01.21 в 09:05

Първа книга на Хлебников на български език

Свръхзадача е да се постигне, макар и първо, възможно по-изчерпателно издание на Велимир Хлебников на български и тя е изпълнена с вещина и отдаденост. „Творения“ на „ренесансовия титан“ представят многостранното и сложно за обемане творчество на големия поет, или както гласи едно от самоназоваванията му: „Овчарят на мислите Хлебников“. Тази книга от..

публикувано на 15.01.21 в 08:35