Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защото сме хора

Кризисните ситуации са моментите, в които човещината и солидарността трябва излизат на преден план. Именно такава е тази история. Може би през последните месеци много от вас за виждали пакети с храна, оставени на ключови места в столицата, които изчезват много бързо, за да бъдат заместени от нови. Ако все още се чудите кой стои зад това, една от създателките на групата „Защото сме хора“ – организацията, която седи зад благородната инициатива безвъзмездно раздаване на храна на хора в нужда, разказва в "Семейно радио".

Това е Соня Чакърова, която бърза да уточни, че идеята не е нейна. Всичко започва, когато един все още неизвестен човек оставя десет хляба на метростанция в жк „Младост“. Соня вижда снимката в социалната мрежа и веднага решава тя също да купи хранителни продукти и да ги остави на „Орлов мост“. Към нея бързо се присъединяват още три нейни приятелки – Борислава Ненова, Цвета Димитрова и Михаела Георгиева, а в момента членовете на групата „Защото сме хора“ надхвърлят 2200 души. 

Примерът им вече е последван и извън София – в Пловдив, Зорница Шушутова също организира доброволци, които раздават храна на повече от 100 семейства. Една седмица по-късно се появява инициатива във Варна. Целта им остава една – да се включват все повече хора в повече градове. 

Ако искате и вие да станете част от инициативата „Защото сме хора“, информацията ще намерите в страницата им във фейсбук, както и от разговора на Ирина Вълчанова със Соня Чакърова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политици поеха ангажимент към забраната на фермите за ценни кожи у нас

В петък (27 ноември) се отбеляза Световният петък без ценни кожи. Той съвпада с Черния петък неслучайно – на този ден стотици хиляди продукти с ценни кожи стигнаха до потребителите. Много хора допринесоха за жестокостта към животните във фермите. Заради доказания факт, че норките са разпространители на Covid-19, тази година животните..

публикувано на 03.12.20 в 08:35

Когато земеделието не е бизнес, а оцеляване

Каква беше турбулентната 2020 година за малките земеделски производители? "В стремежа си да направим земеделието по-доходоносно и храната по-атрактивна и дълготрайна, ние пропускаме много. Имаме прекрасна земя и се опитваме да използваме друг подход", казва Тихомир Трайков, земеделски производител от Полски Тръмбеш. Той разказва как се справя в трудните..

публикувано на 02.12.20 в 12:46

Алберт Айнщайн и теорията на относителността

Общата теория на относителността е публикувана от Алберт Айнщайн през 1915 година. Преди общата теория на относителността гравитацията се е смятала за „сила“, която действа между обекти с маса. Общата теория на относителността на Айнщайн обаче променя този възглед за гравитацията. Според нея нашата Вселена се състои от 3 пространствени измерения +..

публикувано на 02.12.20 в 09:52

Съвременното робство

На 2 декември ООН отбелязва Международен ден, напомнящ премахването на робството. Той е приет с решение на Общото събрание на ООН през 1949 г.  Робството е социално-икономическа система, при която хора са разглеждани като собственост. Те не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд. Робите могат да бъдат притежавани от момента..

публикувано на 02.12.20 в 09:35

Виждам умората на нашите медици – трябва да се помага

Тихомира Методиева е счетоводителка, фоторепортерка, доброволка в пожарната, а сега и в спешното отделение на Медицинска академия.  „Доброволците успяваме само да помагаме на лекарите, особено такива като мен, които нямат медицинско образование, вършат черната работа. Но въпросът е на живот и смърт. Лекарите са изтощени и трябва да сме..

публикувано на 01.12.20 в 17:33