Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евгения Атанасова, автор на автор на книгата „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове” и на филма „Мост към Кристо”

Кристо е мечтата по нещо голямо

Кристо „Плаващите кейове“
Снимка: БГНЕС

"Шекспир ни каза, че целият свят е сцена, Кристо ни показа, че светът е галерия" – писаха световните издания по повод смъртта на Кристо. Той съумя да извади изкуството от музея и да го направи достъпно и вълнуващо, да даде възможност на всеки да го съпреживее изкуство, независимо от социалното си положение, възрастта, статута... Кристо съумяваше да покаже, че всеки има нужда от красотата.

Работите му още от 80-те години поставят екологичната тема, но правят и нещо повече – те се занимават с времето. Подготовката и създаването на намесите в пространството, създадени от Кристо и Жан-Клод, изискват понякога по 20 години, а съществуват едва седмица-две, коментирайки по уникален начин категории като трайно и ефимерно, крехко и монолитно, човек и природа, същевременно оставяйки дълбока следа и в историята на съвременното изкуство и в съзнанието на хората.

Евгения Атанасова на представянето на книгата „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“
За тези неща в "Нашият ден" разказва журналистката Евгения Атанасова – страстна почитателка на творчеството на Кристо, автор на книгата „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове” и на филма „Мост към Кристо”.

Атанасова се научава да управлява лодка и изкарва капитански курсове, за да се присъедини към екипа, който изгради една от последните мащабни творби на Кристо – "Плаващите кейове".

Чуйте емоционалния ѝ разказ за контактите ѝ с Кристо. Тя казва, че за него не може да се говори в минало време. "Защото Кристо винаги е мечтата по нещо голямо, смелост да оставиш всичко зад гърба си и да започнеш наново, да бъдеш свободен, да поставиш любовта към изкуството над всичко рационално, дребно и човешко – един от големите артисти на нашето време."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вяра и смирение

Великият френски мислител Паскал дава следното определение: „Има само два вида човеци: едните праведни, които се мислят за грешни, а другите – грешни, които се мислят за праведни.“ Онзи, който в евангелското четиво за капернаумския стотник прие себе си за недостоен да бъде посетен от Спасителя, е посочен за образец на истинско достойнство във вярата и..

публикувано на 05.07.20 в 08:25
Митко Новков

Митко Новков: Склонни сме да отваряме вратите на чудовищата, вместо на надеждата

Имам конкретни идеи, които именно през тези два месеца ще предложа, за да не звучим на моменти като „лайфстайл“ радио, а като културната програма на БНР. Така коментира Митко Новков, новият директор на програма „Христо Ботев“, пред „Мрежата“ бъдещето на програмата, както и промените, които ситуацията с  Covid-19  налага. Защо програмата влиза в..

обновено на 05.07.20 в 05:03

Институциите и разследващите журналисти са от двете страни на барикадата

За пътя на разследващата журналистика у нас през новото разследване на Антикорупционният фонд „Осемте джуджета“ разказва в „Мрежата авторът на разследването Николай Стайков. Чувства ли се по-спокоен с охрана, назначена от прокуратурата „Малко странно е да си постоянно под охрана. Като започне новата седмица, ще обсъдим с колегите..

обновено на 05.07.20 в 05:02
Венелин Терзиев

Какво ще промени стратегията за развитието на висшето образование

Предстои приемане на Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021-2030. Какво променя или предстои да промени на този своеобразен пазар на предлагане на образование у нас? Как се отразява демографската криза и свръхпредлагането на академични заведения на качеството на образонаванието? На тези въпроси отговаря..

публикувано на 03.07.20 в 12:51

Ученически конкурс за 100-годишнината на Джани Родари

Джани Родари е автор на "Граматика на фантазията" – едно от най-добрите ръководства по отключване на фантазията и творческия порив у децата.  Не е случайно, че конкурсът "Път към звездите" за ученическо творчество, организиран от Учебен комплекс „Джани РоДари“, посветен на 100-годишнината от рождението на писателя, е събрал силни и оригинални детски..

публикувано на 03.07.20 в 11:21