Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Валерия Фол

В огъня хората виждат силата на природата да се роди отново

Нестинарството – познато и непознато


Точно в нощта на 3-ти срещу 4-ти юни, когато е денят на св. св. Константин и Елена по стар стил, се извършва тази игра по огън, това тайнство.

Основният ритуал е танцуването в жарава – нещо изключително, заради което традицията на нестинарството в България е включена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Доколко всичко, свързано с нестинаството, е част съвременния геном на хората, които населяват територията на днешна България? Доколко има връзка между този древен ритуал и с археологическите находки в Странджа? В "Нашият ден" гостува проф. Валерия Фол.

"Вярвам, че човекът, обществото трябва да живее в синхрон с природните ритми, иначе настъпват катаклизми. Всички тези обреди, достигнали до наши дни, имат една главна цел – да синхронизират живота на човек и на обществото с природните ритми."

Нестинарството е много древен обред

"В Средиземноморския свят, и не само, огънят има специално значение. А този огън – кръглият огън на нестинарите – е земна проекция на космическия огън, символизиран от слънцето. В този ден всъщност се почита майката природа, персонализирана в ранното християнство още с Елена и богът-слънце Константин."

Този обред е космогоничен

"Трябва да се гордеем, че този обред е оцелял през хилядолетията. Той е бил част от целогодишен обреден календар с космически характер. Вярвано е, че правилното изпълнение на обреда е начин да се подпомогнат космическите сили, олицетворявани от великата богиня-майка и нейния син Слънцето, преминали във вярванията на хората в светите Константин и Елена."

В огъня хората виждат и силата на природата да се роди отново

"Наближава и равноденствието. Има и други свидетелства за такива обреди от древността не само в нашия регион, но тук те са останали. Затова и световната културна общност по достойнство цени нестинарството като нематериално наследство. Запазен е целият обреден комплекс, защото играта в огъня е съществен елемент, но не е единственият."

Свещените предмети

"Интересно е отношението на нестинарите към техните икони. Те са почитани като свещени, като предмети за божествено проявление, те имат и имена, отдават им се почести и се полагат грижи, пречистват се с вода, дава им се облекло, оставят се дарове..."

Повече можете да чуете в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мисия Бърза помощ

Как минава денят на работещия в спешната помощ? Какво е 12 часа да си на дежурство на границата между живота и смъртта, без почивка, без спирка, без право на умора? "Когато линейката пристигне навреме, тя прави чудеса. Защото хората виждат спасението, избавлението, не можете да си представите колко ни се радват – казва спешният медик Ива Кацарова, гост..

публикувано на 15.07.20 в 12:31

Спомен за Гергина Тончева

Казват, че с всеки човек си отива една вселена, има и хора, които отнасят със себе си епохи.  Гергина Тончева, легендарната първа и дългогодишна директорка на НГДЕК "Константин Кирил Философ", остави дълбока следа в поколения възпитаници на училището. "В това общо дело, каквото беше Класическата гимназия, фигурата на директора беше наистина важна,..

публикувано на 15.07.20 в 11:30
Вера Асенова

Властта трябва да свикне, че демокрацията означава конкуренция

Младите и техният световен ред в условията на пандемия, протести и неизбежна промяна. Анализаторът Вера Асенова коментира в "Нашият ден" протестите през последните дни, отговорността на гражданите към властта и на властта към гражданите, както и акцията под наслов "Масово пиене на кафе с Делян Пеевски" . "Прочетох за тази акция. Това е доста "нетипична..

публикувано на 15.07.20 в 10:27

Протестът не е от младите и за младите, а от всички за всички

" Политическо лице, което днес не излиза на улицата, а на избори ще претендира да изразява нагласи, няма да има легитимност – каза политологът Георги Киряков. Много са линиите на протестите, има всякакви искания. Нормално е за всеки протест да търси лице, което да обединява нагласите и исканията. Пръв посегна към търкалящата се по улиците власт..

публикувано на 14.07.20 в 11:12

Всички народи, които обичат свободата, обичат този ден

Всички народи, които обичат свободата, равенството и братството, обичат този ден – 14 юли, каза в ефира на "Нашият ден" Мария Конакчиева, връзки с обществеността на Френския културен институт в София, по повод националния празник на Франция.  Традиционният военен парад ще бъде символичен, а на специална почит са здравните работници, на първа линия в..

публикувано на 14.07.20 в 11:12