Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Душата на Италия и Португалия

Веселина Филипова
Снимка: личен архив

На пътешествие из красивите Италия и Португалия.

Рубриката отново е „География на сетивата“, традиционно представяна в предаването „Семейно радио“, с водещ Ирина Вълчанова. Гид е журналистът и писател Веселина Филипова. Автор е на три книги, а последната – „Италия – земя с душа“, вече има свое второ, допълнено издание. Веселина е пътешественик, който с удоволствие търси своите любими места из България, Европа и Африка, а след това да описва своите пътешествия. Плановете, които прави, се ограничават до това да знае къде отива и какво може да види там – обекти на ЮНЕСКО, дворци, паркове и градини, но и винаги си оставя време, за да се „загуби“ и да се потопи, в мястото, на което е. Силно е привлечена от италианската цивилизация, език и култура, което дори я кара да научи италиански, за да може да общува по-добре с местните хора по време на пътуванията си.

Веселина не брои страните, които е посетила, няма и желание да обиколи и цялото земно кълбо, а избира само онези местенца, за които знае, че наистина ще ѝ харесат. В разговора тя споделя впечатления от Италия и посещенията си в Сицилия, Боромеовите острови, малкото градче и център на производство на керамика Санто Стефано ди Камастра и още ред впечатляващи места. Докосва се и до Португалия. По думите ѝ, колкото да придобие апетит за още. Там посещава град Синтра, където се намират дворецът „Пена“, Националният дворец, Мавританският дворец, паркът „Монсерат“.

Тези и още много други любопитни истории можете да чуете в разговора на Ирина Вълчанова с Веселина Филипова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да продаваме и пазаруваме онлайн

Едно от следствията на ковид кризата е, че дори големите международните марки започнаха да затварят голяма част от физическите си магазини и да се пренасочват още по-бързо към онлайн продажби. Общуването през екран заема все по-голяма част от времето ни, независимо дали по работа или за пазаруване. "Колкото до измамите при пазаруване, в момента в онлайн..

публикувано на 07.07.20 в 15:25

Кожата помни всяко слънчево изгаряне

Слънцето през лятото е ласкаво, но и често създава проблеми. То далеч не е безвредно и може да донесе неподозирани поражения, които в началото да не бъдат усетени. Често слънчевите изгаряния предизвикват обикновени неудобства, преминаващи за няколко дни без непосредствени последици. Но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата..

публикувано на 07.07.20 в 11:11

Деца в града през лятото

Дългата лятна ваканция поставя родителите на изпитание – какви занимания да организират за потомството си, така че то да не прекарва дългите си летни дни само с екран пред себе си. Градът предлага летни лагери, работилници и занимания за деца на различна възраст.  В "Музейко" ще се провеждат „Игри на науката". В програмата ще се редуват Седмица на..

публикувано на 06.07.20 в 13:01

Световен ден на целувката

Най-сладкото засвидетелстване на обич и внимание. Това е целувката. На 6 юли се отбелязва Световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват...

публикувано на 06.07.20 в 11:20

За три дни Варна е гурме столицата на България

Виното е индивидуално усещане. Виното е субективна напитка. Всеки има различна представа за вкуса на виното и за това има такова разнообразие на сортовете и вината . Това каза Стефка Свещарова, председател на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите, в "Нашият ден". Асоциацията, в партньорство с Община Варна и с участието на Министерство..

публикувано на 06.07.20 в 10:01