Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Душата на Италия и Португалия

Веселина Филипова
Снимка: личен архив

На пътешествие из красивите Италия и Португалия.

Рубриката отново е „География на сетивата“, традиционно представяна в предаването „Семейно радио“, с водещ Ирина Вълчанова. Гид е журналистът и писател Веселина Филипова. Автор е на три книги, а последната – „Италия – земя с душа“, вече има свое второ, допълнено издание. Веселина е пътешественик, който с удоволствие търси своите любими места из България, Европа и Африка, а след това да описва своите пътешествия. Плановете, които прави, се ограничават до това да знае къде отива и какво може да види там – обекти на ЮНЕСКО, дворци, паркове и градини, но и винаги си оставя време, за да се „загуби“ и да се потопи, в мястото, на което е. Силно е привлечена от италианската цивилизация, език и култура, което дори я кара да научи италиански, за да може да общува по-добре с местните хора по време на пътуванията си.

Веселина не брои страните, които е посетила, няма и желание да обиколи и цялото земно кълбо, а избира само онези местенца, за които знае, че наистина ще ѝ харесат. В разговора тя споделя впечатления от Италия и посещенията си в Сицилия, Боромеовите острови, малкото градче и център на производство на керамика Санто Стефано ди Камастра и още ред впечатляващи места. Докосва се и до Португалия. По думите ѝ, колкото да придобие апетит за още. Там посещава град Синтра, където се намират дворецът „Пена“, Националният дворец, Мавританският дворец, паркът „Монсерат“.

Тези и още много други любопитни истории можете да чуете в разговора на Ирина Вълчанова с Веселина Филипова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Швейцария има недостиг на болнични легла, армията помага с хеликоптери

Миналата седмица съобщение на Швейцарското общество за интензивна медицина предизвика сензация. То гласи: „Всички швейцарски граждани – особено тези, които са изложени на риск от зараза с новия коронавирус – са помолени да преценят приживе дали биха искали да получат медицински грижи за удължаване на живота си в случай на сериозно заболяване.“ Това..

публикувано на 24.11.20 в 17:30

Подари книга за Коледа

Както много браншове, така и книжният пострада от кризата с коронавируса, но както много други, така и хората на книгите започнаха редица инициативи, с които се опитват да подкрепят своята дейност. През пролетта Асоциация „Българска книга“ стартира инициативата „Купи 1 книга“ под надслов „За да я има книгата“. Само за няколко дни тя успя да..

публикувано на 24.11.20 в 13:03

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

" Мерките закъсняха с три седмици ", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано.  " В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на..

публикувано на 24.11.20 в 12:13

Димитър Маргаритов: Законът за защита на потребителите е добър и модерен

15 години след приемането на Закона за защита на потребителите от 40-ото НС – дали законовите уредби и правомощията на държавните органи и сдружения на потребителите отговарят на променените отношения потребител – търговец?  Председателят на Комисията за защита на потребителя Димитър Маргаритов коментира в "Нашият ден": Законът е добър и адаптиран с..

публикувано на 24.11.20 в 12:05
Андон Балтаков

Андон Балтаков: Пожелавам си едно истинско стабилно радио

Главен герой на "Нашият ден" е генералният директор на БНР Андон Балтаков – човекът, за когото достойнството е по-важно от здравето.  Човекът, който започна битката за утвърждаването на Българското национално радио като обществена медия.  "За мен от първия ден в Националното радио основна цел беше да установя откритостта и откровеността в начина на..

обновено на 24.11.20 в 11:03