Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Душата на Италия и Португалия

Веселина Филипова
Снимка: личен архив

На пътешествие из красивите Италия и Португалия.

Рубриката отново е „География на сетивата“, традиционно представяна в предаването „Семейно радио“, с водещ Ирина Вълчанова. Гид е журналистът и писател Веселина Филипова. Автор е на три книги, а последната – „Италия – земя с душа“, вече има свое второ, допълнено издание. Веселина е пътешественик, който с удоволствие търси своите любими места из България, Европа и Африка, а след това да описва своите пътешествия. Плановете, които прави, се ограничават до това да знае къде отива и какво може да види там – обекти на ЮНЕСКО, дворци, паркове и градини, но и винаги си оставя време, за да се „загуби“ и да се потопи, в мястото, на което е. Силно е привлечена от италианската цивилизация, език и култура, което дори я кара да научи италиански, за да може да общува по-добре с местните хора по време на пътуванията си.

Веселина не брои страните, които е посетила, няма и желание да обиколи и цялото земно кълбо, а избира само онези местенца, за които знае, че наистина ще ѝ харесат. В разговора тя споделя впечатления от Италия и посещенията си в Сицилия, Боромеовите острови, малкото градче и център на производство на керамика Санто Стефано ди Камастра и още ред впечатляващи места. Докосва се и до Португалия. По думите ѝ, колкото да придобие апетит за още. Там посещава град Синтра, където се намират дворецът „Пена“, Националният дворец, Мавританският дворец, паркът „Монсерат“.

Тези и още много други любопитни истории можете да чуете в разговора на Ирина Вълчанова с Веселина Филипова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маргарита Шурупова: Голям срам е, че не успяхме да спрем Путин навреме

Проектът "Очевидците на 24 февруари"  навършва две години през тази седмица.  Негов автор е руската журналистка Маргарита Шурупова , която избяга от Русия в България два месеца след началото на войната в Украйна, 2022. Тогава Маргарита започва да прави интервюта с руски и украински бежанци ,  пръснати из цяла Европа и САЩ. До този момент е..

публикувано на 19.04.24 в 16:00
Димитър Главчев и Румен Радев

Възможна ли е конституционна криза?

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" д-р Орлин Колев, експерт по конституционно право, преподавател в ЮФ на СУ "Св. Кл. Охридски", член на Комисията за защита от дискриминация и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси в предаването "Законът и Темида". Георги Слатински от София: Ако..

публикувано на 19.04.24 в 15:00

Как хора със зрителни нарушения могат да създават комикси?

В утрешния 20 април и вдругиден в Националното читалище на слепите "Луй Брайл 1928" ще се проведе творческа работилница, която обещава да събере зрящи и незрящи в интерактивна игра за създаване на комикси . Идеята зад събитието е да се изгради връзка между различни хора и да се предостави възможност за творческо изразяване. Проектът, наречен "Социално..

обновено на 19.04.24 в 14:21

Измеренията на домашното насилие и родителските конфликти?

Домашното насилие остава една доста трудна и вечна тема. Какви могат да бъдат измеренията на домашното насилие и родителските конфликти? Как и от кого се упражнява насилие върху бащата и доведената майка на 10-годишно момиче?  Частният случай на Вяра Врагова от София. "От почти 7 години живея с мъжа си, който има 3 деца. Третото дете е от жена, за..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

В Париж показаха български килими на повече от век

Изложбата на автентични български килими в Париж, открита на вчерашния 18 април, събра вниманието на много почитатели на изкуството. Първата такава изложба в Париж отвори врати за показване на уникални килими от XIX и XX век. В галерията на Българския културен институт в Париж се събра експозицията с  невероятни примери на българското килимарство...

обновено на 19.04.24 в 09:18