Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За книгата на Георги Тошев „Георги Парцалев – Хамлет от град Левски“

Георги Парцалев – живот на ръба между смешното и трагичното

95 години от рождението на големия български актьор

Снимка: БНТ

"Животът на Георги Парцалев непрекъснато се движи на ръба между смешното и трагичното. Човек с тайни и едновременно човек на показ. Въпреки превратностите на времето Парцалев е намирал своето място. Той се е чувствал необходим. И това е много особено чувство за принадлежност към култура, към театър, към колеги и към родина."

95 години се навършват на 16 юни от рождението на големия български актьор. Авторът на новоизлязлата книга „Георги Парцалев – Хамлет от град Левски“, журналистът Георги Тошев, разказва в "Нашият ден" за сбъднатите и за невъзможните мечти. В звуковия файл можете да чуете и самия Георги Парцалев от Златния фонд на БНР.

"От днешна гледна точка това е един кратък – 64-годишен живот. А в същото време толкова много неща се случват. Лично аз не съм подозирал колко сложно е било на Парцалев да устоява собствените си принципи. Той присъства в българския театър, телевизия, кино, естрада по един много достоен начин. Защото зад фасадата, мустака, усмивката, провлачения говор, екстравагантната външност и многото пръстени се е криел един доста уязвим човек. Човек, който е живял непрекъснато в несигурност, човек, който е бил предаван, за когото са се писали непрекъснато доноси. Още от 50-те години той е бил под наблюдението на Държавна сигурност. Бил е притискан в годините на развития социализъм – било заради потеклото си, било заради различната си сексуалност, било заради връзките си с хора, които са идвали от Запад... Много са причините, които разкриват този сложен живот в крайностите.

Това, което остава за нас, зрителите, и което откриват и днес младите, е безкрайната щедрост на един талант – актьорска природа, която е много съвременна. Нормално е било за онези години в актьорската школа да има един патос. Когато гледаме старите филми на Парцалев, се вижда, че това е един действително съвременен човек, който се движи по ръба със своята ирония и самоирония. Всъщност това е бил един непрекъснато дисидентстващ човек, който не е бил съгласен със системата, водел е много различен живот от приетия. В същото време това е един много тъжен и самотен човек

Започнах да пиша тази книга след един случаен разговор със Стоянка Мутафова. По-късно една от първите партньорки на Парцалев на сцената на Сатиричния театър Татяна Лолова ми каза: "Остави ме мен, пиши за Пацо, защото този актьор няма да се повтори".

Доказателство за бурната актьорска природа на Парцалев е огромното вътрешно желание да изиграе силна драматична роля. Хамлет и Дон Кихот са онези роли, с които той се разминаваВсичко, което Парцалев е правел, е минавало дълбоко през него. 

В живота си този много смешен и веднага забележим човек е бил много обран. Бил е чужд на артистичните компании. Той не е искал да бъде привързан към нищо, никога не е имал собствено жилище, собствена кола. Не е обичал да занимава другите със собствените си проблеми, затова и толкова късно откриват неговата левкемия, от която си отива. И в същото време този човек е показвал изключителен характер, когато е трябвало да се заяви позиция – дали в театъра, на партийно събрание, или когато е отказвал да подпише онези документи на ДС, с които на три пъти е бил привикван, притискан и унижаван. 

Това издава, че и зад уязвимостта можеш да проявиш характер. И да – има талантливи български творци през годините. Но много малко от тях успяват да преживеят живота си в достойнство, както е направил Парцалев." – казва Георги Тошев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10