Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Смълчаният читателски клуб

БНР Новини
Десислава Иванова
Снимка: troublebakers.eu

Как могат да бъдат съчетани любовта към четенето и апетитът към вкусни неща по идеи от книги? Отговор на този въпрос дава Десислава Иванова – една от създателките на Trouble Bakers и техния набиращ все по-голяма популярност Смълчан читателски клуб. 

Идеята за Смълчания читателски клуб е позната в световен мащаб. Целта е да се предостави на участниците време и спокойствие за четене, без да ги ангажира със задължителни списъци с книги или с дискусии след това. За разлика от класическите литературни кръжоци в Смълчания читателски клуб всички участници четат, каквото си пожелаят, в рамките на един час, без да говорят помежду си. 

Това как ще протече следващият един час, зависи изцяло от читателите – всеки е свободен да си тръгне след четенето, да сподели впечатленията си останалите или просто да остане, за да слуша. В допълнение на това всички хапват вкусни сладкиши и соленки, тъй като целта на организаторите е стимулирането на четенето чрез храната, представена в художествената литература. 

Trouble Bakers имат и социална мисля – организират книжни брънчове, в които приготвят вкусна храна за деца в неравностойно положение.

В разговора на Ирина Вълчанова с Десислава Иванова ще научите още къде Trouble Bakers намират пресечната точка между литературата и храната, къде провеждат срещите си и могат ли фикционалните ястия наистина да оживеят. 

Останете до края, за да разберете и каква може да е една рецепта за елфически хляб от "Властелинът на пръстените". 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Швейцария има недостиг на болнични легла, армията помага с хеликоптери

Миналата седмица съобщение на Швейцарското общество за интензивна медицина предизвика сензация. То гласи: „Всички швейцарски граждани – особено тези, които са изложени на риск от зараза с новия коронавирус – са помолени да преценят приживе дали биха искали да получат медицински грижи за удължаване на живота си в случай на сериозно заболяване.“ Това..

публикувано на 24.11.20 в 17:30

Подари книга за Коледа

Както много браншове, така и книжният пострада от кризата с коронавируса, но както много други, така и хората на книгите започнаха редица инициативи, с които се опитват да подкрепят своята дейност. През пролетта Асоциация „Българска книга“ стартира инициативата „Купи 1 книга“ под надслов „За да я има книгата“. Само за няколко дни тя успя да..

публикувано на 24.11.20 в 13:03

Георги Стоилчев: Няма война със страха, има война с риска

" Мерките закъсняха с три седмици ", казва социологът Георги Стоилчев, който в началото на месеца заяви, че колкото по-рано затворим училищата, толкова по-бързо ще ги отворим пак и изпита на свой гръб проклятието на пророка, който се оказва прав твърде рано.  " В последните 4 седмици станахме свидетели на напълно безконтролно разпространение на..

публикувано на 24.11.20 в 12:13

Димитър Маргаритов: Законът за защита на потребителите е добър и модерен

15 години след приемането на Закона за защита на потребителите от 40-ото НС – дали законовите уредби и правомощията на държавните органи и сдружения на потребителите отговарят на променените отношения потребител – търговец?  Председателят на Комисията за защита на потребителя Димитър Маргаритов коментира в "Нашият ден": Законът е добър и адаптиран с..

публикувано на 24.11.20 в 12:05
Андон Балтаков

Андон Балтаков: Пожелавам си едно истинско стабилно радио

Главен герой на "Нашият ден" е генералният директор на БНР Андон Балтаков – човекът, за когото достойнството е по-важно от здравето.  Човекът, който започна битката за утвърждаването на Българското национално радио като обществена медия.  "За мен от първия ден в Националното радио основна цел беше да установя откритостта и откровеността в начина на..

обновено на 24.11.20 в 11:03