Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенският театър с жест на благодарност към медиците на Еньовден

Снимка: rusetheatre.com

Русенският драматичен театър „Сава Огнянов” е планирал нещо специално за днес, когато според народния календар се празнува Еньовден.

Тази вечер от 19 часа актьорите ще представят комедията „Двама съвсем голи мъже”, а представлението ще е безплатно за медиците в крайдунавския град – като знак на благодарност на екипа на театъра за усилията и отдадеността на хората от сферата на здравеопазването, особено през последните трудни месеци.

Датата не е  избрана случайно – според народните вярвания Еньовден е празник на народните лечители – знахарите. Тогава сутрешната роса и билките добиват по-голяма, дори чудодейна сила и стават много по-лековити.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" на Боровец

За трета година между 2 и 7 август Международният джаз фестивал се провежда на нова локация – курортния комплекс "Боровец" с любезното съдействие и финансова подкрепа на община Самоков.  Отново екипът на Фестивала предлага интригуваща програма , като първата вечер на 2 август откриването ще е с Бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев и..

публикувано на 01.08.24 в 17:05

Излезе монографичното изследване "Любов и Отечество" на Пламен Антов

Изследванията на Пламен Антов върху българската възрожденска литература и култура, събрани в книгата му "Любов и Отечество", се спират върху "механизмите, чрез които литературата, като националноидеологически "метаразказ", произвежда колективното (монументално) битие във вид на символна, собствено идеологическа "сянка" на историята".  Освен това..

публикувано на 01.08.24 в 16:39

Поглед към процесите на прехода

"Екологии на прехода" се нарича изложбата на Николас Кисич Агире, Катарина Бюрин, Сам Гантус, Елица Коева, Манар Мурси, която се открива днес в галерия Swimming Pool от 18.30 часа. Тя е част от поредица инициативи на Off-site – изследователски колектив, основан през 2020 г. от Борислав Ангелов, Полин Шонгов и Мая Шопова.  Събитието насочва..

публикувано на 01.08.24 в 16:35

"Срам и вина" като колективно преживяване

Изложбата "Срам и вина" е втората част от трилогията на куратора Галина Димитрова-Димова, в която се разглеждат съвременните разбирания за изконни човешки чувства и взаимоотношения. Работите на петима млади художници по темата могат да се видят в галерия "Васка Емануилова" до 6 септември.  В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев,..

публикувано на 01.08.24 в 14:30

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35