Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Променя ли се фауната в нашето Черно море?

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Понякога любителите на нашето море могат да бъдат изненадани от нежелани срещи с някои негови обитатели –  такива като морският дракон, скорпидата и морската котка, които предизвикват сериозни алергични реакции. Но естествените обитатели са едно, а пришълците – нещо по-различно. Неотдавна информационните агенции оповестиха, че като инвазивен вид, само че в Средиземно море се е появила дори токсичната екзотична риба фугу, известна още като „риба-балон“ или „риба-таралеж“.

Има ли опасност да проникне фугу в нашата черноморска акватория по естествен път или специфичните разлики между двете морета ще попречат това да се случи? Как стоят проблемите с други инвазивни видове, които са ни създавали неприятности – гребенестите ктенофори и рапаните? Успяват ли да оцеляват в условията на глобално затопляне трите вида черноморски делфини и обичайните риби, които са част от черноморската ни фауна? И наблюдават ли се чувствителни промени при фито- и зоопланктона в нашите морски води?

Отговаря биологът от Националния природонаучен музей при БАН д-р Тихомир Стефанов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изби в Швейцария

Швейцарските гозби издават бивша немотия

В тесните калдъръмени улички на Цюрих се гушат десетки кафененца и ресторантчета, но къде напира да иде любопитната ми душа на заклет „хранителен сапьор“ – да хапне фондю, разбира се. Традиционната швейцарска гозба се прави от два вида местно сирене (нещо като по-„стойностни“ кашкавали), натрито с чесън дъно на специално котле, чаша бяло вино и..

публикувано на 07.05.21 в 14:56
Томи Смит и Джон Карлос с вдигнати юмруци по време на награждаването на олимпийските игри през 1968 г.

За гените на смелостта

На Гергьовден обикновено говорим за храбростта и смелостта. В мирно време обаче, арената, на която най-ясно виждаме проявата на тези качества, е в спорта. Понякога той напомня военен сблъсък, друг път е тъкмо антипод на войната. Сигурно е, обаче, че благодарение на медиите, днес спортните състезания са се превърнали в епични спектакли, които..

публикувано на 06.05.21 в 16:25
Фермилаб

В сложния свят на елементарните частици

Какво е реалността и как разбираме, че нещо е реално? – този въпрос занимава Ричард Докинс в книгата му The Magic of Reality. Информацията, която добиваме непосредствено чрез сетивата си, безспорно е реална, пише Докинс, също и тази, до която достигаме с помощта на телескопи, микроскопи и радиовълни. Третият вариант е създаването на модели, които да..

публикувано на 06.05.21 в 08:25

Чудесата на св. Георги, видени през очите на средновековни българи отпреди 11 века

Професор Анчо Калоянов смята, че самият цар Симеон е автор на сборника с разказите за коне, битки и вълшебни изцеления. Един ден преди Гергьовден говорим за сборника „ Сказание за железния кръст“ (известно още като „Повест за железния кръст“ ) – едно от най-чудатите произведения на Средновековна България. Сборникът е компилативен цикъл от..

публикувано на 05.05.21 в 17:39

Скок в математиката – с разбиране и постепенно

От 10 години Институтът за прогресивно образование разпространява у нас системата за обучение по математика Jump math. Учителите, решили да приложат метода, са подпомогнати методически, преведени и адаптирани към нашата учебна система са учебниците и помагалата. В основата на системата е разбирането, че децата не трябва да получават „наготово“..

публикувано на 05.05.21 в 16:55