Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спасителната сила на хумора според Виктор Пасков и Петър Маринков

Снимка: Даниела Манолова

Когато рецензията на книга започва с предизвикателно предупреждение като това по-долу, идеята да превърнеш текста ѝ в радио веднага получава поне два сериозни довода – комуникативност и лекота, която води към сериозност. Ето и самото предупреждение на издателство „Захари Стоянов“, което гласи:

„Предупреждаваме – тази книга не е безопасна за психичното ви равновесие! Но същевременно тя е и лечителна. Ако някой все още е имал своите тежнения към епохата, която отмина, или към тази, чиято кал е нагазил, въобразявайки си, че върви към Европа, то след смеха и сълзите, следвайки прочита, той с прояснен поглед и олекнало сърце може облекчен да въздъхне – не се е случило кой знае какво! Важното е, че изкуството е вечно, а хуморът – спасителен.“

Нощната програма на Радиотеатъра в неделя ще ви предложи радиопиеса, създадена от двама автори. Всеки от тях поотделно е автор на драматургия и белетристика, а също така и на радиопиеси във фонда на БНР. „Изменници в нощта“ е съвместно произведение на Виктор Пасков и Петър Маринков. Историята на текста е дълга и интересна и с факта, че преди да стане радиопиеса, текстът „Изменници в нощта“ е създаден като сценарий за филм, след това, през 2008, издаден във формата литературен сценарий заедно с още един сценарий, а през 2016 режисьорът Владлен Александров превърна киносценария в аудио. Кино произходът на текста е същевременно супер шанс за една динамична и монтажно свободна конструкция, която работи ефектно в иронично-хумористичната посока на произведението.

Участват Стефан Мавродиев, Веселин Мезеклиев, Пламен Сираков, Росица Александрова, Мая Бабурска, Теодор Елмазов, Пламен Пеев, Иван Петрушинов и детето Слави Дюлгеров.

Звукорежисьорският труд е на Живко Марев, Димитър Василев и Константин Райдовски, а музикалното решение – на Валя Бояджиева. Завръщането на Владлен Александров към радиотеатъра и Радиотеатъра на БНР е благословено с едно остроумно произведение, заради което си струва да останете будни след полунощ.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветрогонци в Документално студио

Щурците, вятърът, огънят в камината, звънците на странджанските овце, дрънкащите бакърени съдове в багажника на колата, подскачаща по покрития с листа път от Царево до Изгрев, едно пеещо куче и един майсторски усукващ се котарак са част от героите в това плътно и пластически осезаемо аудио за хората, влюбени във вятъра, свободата и илюзиите...

публикувано на 03.07.20 в 11:51

Семейният оазис в близък аудио план

Продуцирана през 2011 година, десетилетие по-късно радиопиесата „Ковачи“ на Алек Попов тотално се цели в натрупаните стереотипи, от които вече почти не се диша. Днес, и особено в неделя следобед, аудиото ще е по-свежо отвсякога и ще можете да проверите неговата енергия, актуална както за цялото второ десетилетие на 20 век, така и за тук и сега. Историята..

публикувано на 27.06.20 в 09:05
Илюстрация към „Разбойниците“ на Фридрих Шилер (литография)

Където е безпомощно желязото, там помага огънят...

„Вътрешната архитектоника налагаше да бъдат изобразени някои характери, които накърняват по-изтънчения усет за добродетелта и карат да се възбунтуват благочестивите ни нрави. Всеки творец, който рисува човека, по необходимост трябва да постъпи тъй, щом иска да даде вярно копие на действителния свят, а не някакви идеални порождения, не някакви..

публикувано на 05.06.20 в 13:11

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

Меланхолия на любовта

Записът на радиоадаптацията е осъществен през 1986 г., тя е дело на Петко Радилов, който е и режисьор на постановката, а преводът от английски език е на Григор Павлов. В ролите ще чуете гласовете на Цветана Манева и Явор Милушев. „Двама на люлката“ е дебютната постановка на родения през 1914 г. американски писател Уилям Гибсън и е поставена на Бродуей..

публикувано на 31.05.20 в 09:00