Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Младите в журналистиката: Жени Янева и Яна Стойкова

Жени Янева (вляво) и Яна Стойкова
Снимка: личен архив

„Teen Station“ е младежка медийна мрежа, която обединява ученици от цялата страна. В нея участват над 200 човека, които пишат и говорят за градска култура, изкуство, наука и за много музика. Младежите в мрежата имат ментори – познати и утвърдени имена в журналистиката. Имат и редакторите. Именно тях „Мрежата“ представи в авторската си рубрика „Младите в журналистиката“.

Яна Стойкова е главният редактор на „Teen Station“. Пише статии за актуалните, но и за позабравените проблеми в обществото – нашето и глобалното. Води и подкаст. Под текстовете си се подписва като „широкоскроен музикален сноб, любител мултиинструменталист и хоби философ“. Философията не ѝ е точно хоби, тъй като я изучава и благодарение на нея се учи как да вижда невидимото.

Жени Янева е зам.-главният редактор на „Teen Station“. Макар вече да практикува журналистическата професия, кандидатства за нея. Пише активно за младежката мрежа и също толкова активно участва в изграждането и администрирането ѝ. Жени е и автор в Наръчника за създаване на съдържание за социалните мрежи. Проект на УНИЦЕФ, който цели да запознае младите, а и не само, с това как да разпознават правилната от грешната информация и как да битуват в онлайн пространството.

Яна и Жени осъзнават отговорността, която носи журналистиката и нямат нищо против да се нагърбят с нея. Имат какво да кажат и искат да бъдат чути. Осъзнават, че са едва в началото на дългата, трънлива и неясна медийна пътека, но въпреки това се поели по нея. Защо и как виждат те отражението на думите в медиите – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исторически парк край Варна

История с капитални букви

Какво представлява комплексът „Исторически парк“ край село „Неофит Рилски“ и защо предизвика интереса и въпросите на журналистите? Как се финансира това начинание? Имат ли защита акционерите, участващи с парите си в проекта? Може ли да се набира   капитал без  одобрен проспект от Комисията по финансов надзор? Остават ли въпроси, зададени..

публикувано на 09.07.20 в 18:15

Деница Аргиропулос: Щастлива съм с предците си

Деница Аргиропулос е заряд от усмивки, смелост, независимост, уважение към предците и щура, нежна и горда майка на Киара. Рожбата на артистичното семейство на Кирякос Аргиропулос и Пламена Гетова обича да казва, че крушата не пада по-далеч от дървото. В нейния случай това се оказва вярно, но гарнирано с ароматите на по-динамични и променящи се времена,..

публикувано на 09.07.20 в 11:26

Проф. Стамен Стаменов: Космосът говори

Датата на рождението ни е известна. За всички. Датата на отпътуването ни е енигма. И знак. Какво оставя като послания най-прочутият български уфолог проф. Стамен Стаменов и как се сбогуваме с него днес, за да се осмелим да погледнем към настоящето и бъдещето си във време на пандемия. Журналистката и поетеса Бистра Александрова си..

публикувано на 08.07.20 в 10:25

Докато има деца, ще има цирк

"Докато има деца, ще има цирк", по този начин легендарният български клоун Тошко Козаров е подписвал снимките си. В момента циркът е поставен пред изпитания, но историята му никога не е била лесна. В голямата част от съществуването си, ограниченията са били постоянен спътник на цирковото изкуство, както ще научите от разговора с легендата на българското..

публикувано на 08.07.20 в 10:12

Как да продаваме и пазаруваме онлайн

Едно от следствията на ковид кризата е, че дори големите международните марки започнаха да затварят голяма част от физическите си магазини и да се пренасочват още по-бързо към онлайн продажби. Общуването през екран заема все по-голяма част от времето ни, независимо дали по работа или за пазаруване. "Колкото до измамите при пазаруване, в момента в онлайн..

публикувано на 07.07.20 в 15:25