Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературен маршрут: По стъпките на Синьото момче

Визия: Борис Праматаров

Новият литературен маршрут от поредицата на фондация „Прочети София“ е с водещ Калоян Праматаров. По стъпките на Александър Вутимски. Ето какво пишат организаторите: „В творчеството на Александър Вутов, наречен по-късно Вутимски, неизменно присъства образът на синьото момче, изпълнен с болезненост и крайност. Изгубил почти цялото си семейство, покосено от „Жълтата гостенка“, самотен, беден и тежко болен, в разгара на Втората световна война, Вутимски ще открие смисъла на съществуването си в поезията, където нощните софийски улици, кръчмите и хотелите ще се превърнат в неизменен фон, а човекът, изпаднал в противоречие със себе си и света, проявил ясното съзнание за бързата преходност на нещата.

Маршрутът ще започне от пл. „Лъвов мост“, в близост до едни от най-старите хотели в града, ще премине по централните улички, покрай дома на поета на ул. „Раковски“ 46 и църквата „Св. Параскева“, за да завърши в Докторска градинка, където Вутимски работи известно време като пазач. Ще проследим биографията на автора, ще си поговорим за контекста и същността на неговото творчество, за афинитета му към древните култури и най-вече ще си почетем стихове. Заповядайте в сряда, 1 юли от 18.30 часа на площад Лъвов мост, София!“

Литературни маршрути „София“ са един различен прочит на нашата столица, който ще ни покаже града през погледа на писатели, изкусни разказвачи и хора, изкушени от книгите и всичко, свързано с тях. Инициативата е проект на Фондация „Прочети София“ и се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община за 2020 година.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Националната библиотека

3D мапинг шоу „Иван Вазов – живот чрез творчество“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с редица събития, посветени на живота и творчеството на патриарха на българската литература, наричан още приживе пазител на българския дух. Виртуалната изложба „Певец на две епохи“ показва в петнадесет витрини цялото богатство от творчеството на Иван..

публикувано на 09.07.20 в 11:46
Портрет на Вазов от художника Георги Евстатиев

170 години от рождението на Иван Вазов

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов Народният театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя. В 18 часа в Народния театър на специална церемония ще стане ясно кой е носителят на новоучредената награда за..

публикувано на 09.07.20 в 09:32
Пенка Калинкова

Спомен за Пенка Калинкова

Валентина Михайлова си спомня за пловдивската журналистика Пенка Калинкова: За последен път видях Пенка Калинкова, когато подготвяхме поредицата предавания за Пловдив като културна столица на Европа. Беше в края на 2018 г. Предложих ѝ да обиколим няколко от любимите ѝ места и там да ми разкаже за тях. Тръгнахме по главната. Всеки втори я спираше. Сякаш..

публикувано на 08.07.20 в 16:31
Джоан Роулинг

Лошите идеи се оборват чрез разобличаване и аргументи

Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм". Роулинг, която наскоро беше обявена за трансфоб, защото изрази убеждението си, че биологичните полове са два, каза, че е..

публикувано на 08.07.20 в 14:47
Включване на Спартак Йорданов в „Анимация в карантина“

Аниматори импровизират върху Covid-19

„Анимация в карантина“ е експериментален проект на Compote Collective, в който различни автори на анимационни филми рефлектират върху ситуацията на пандемията от Covid-19. Всеки от авторите участва с няколко секундна анимация – лична интерпретация, вдъхновена от микроскопските изображения на вируса. Музикантите от Soundscapers импровизират към..

публикувано на 08.07.20 в 14:08