Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкото участие на София филм фест

Кадър от "Шарлатан" на Агнешка Холанд
Снимка: siff.bg

Чешкият център се включва в лятното издание 24-тото издание на София филм фест. Ще видим шест филма - три игрални и три документални, произведени или съпродуцирани от Чехия.

С нетърпение се чака филмът "Шарлатан" на Агнешка Холанд, копродукция на Чехия-Ирландия-Словакия-Полша. Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, независимо дали са бедни или известни. 

В програмата има и интригуващи документални заглавия като "Свидетелите на Путин" на режисьора Виталий Мански, който се връща в в последния ден на 1999 г., когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. 

На същия режисьор е и "Под слънцето", който проследява живота на семейство в Северна Корея.

А в рамките на София филм фест есен ще видим специална програма филми по мотиви от творчеството  на Карел Чапек.

Повече за чешките филми чуйте от Дагмар Остранска, директор на Чешкия център.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стратегия на общуването с Таня Масалитинова

Може и да не е за вярване, но за тези 30 години предаването "За думите" преживя доста изпитания, прераждания и премествания на началния час, докато стигне дотук. Хубавото на тази сложна биография е, че никога не сме имали комфорта да се отпуснем блажено и да заседнем в рутината. През 1997 г. след поредното прекрояване на програмата,..

публикувано на 23.07.24 в 10:26

Български географски имена в Европа

Европа е не просто име на континент, а символ на култура и цивилизация, която от векове е модел и мярка за ценностите в съвременните общества. Явно трудно постижими, защото и днес, почти 2 десетилетия, откакто страната ни е официално членка на общността на европейските държави, все още трябва да се убеждаваме, че и ние сме европейци като другите...

публикувано на 09.07.24 в 08:05

Стефан Цанев: Езикът крие в себе си някаква магика

Един от гласовете, които пазим в богатия звуков фонд на предаването, е на големия писател, драматург и поет Стефан Цанев. Според изследване на "Галъп интернешънъл" той беше най-четеният български поет през 1995 г. В предаването, което през 1996 г. все още се казваше "Какво се крие зад думите", писателят внесе своя оригинален поглед към този..

публикувано на 02.07.24 в 10:12

Победителите в детския литературен конкурс "Искри" – директно от БНР

Целта на конкурса е насърчаване на децата за творческа и индивидуална изява. Да открива, популяризира и подпомага развитието на талантливите деца! Победителите в конкурса на 41-вия Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2024 г. – бяха избрани от жури в състав: Оля Стоянова, Митко Новков, Цвета Брестничка, Виктор Чулев и..

публикувано на 23.06.24 в 09:30
Недялко Йорданов

Недялко Йорданов: Обичам битката с думите

Може и да е клише, но ще си го кажа – изобщо нямам усещането, че са изминали толкова много години. Да не говорим, че паметта си избира какво да задържи непокътнато и какво да скрие или да заличи напълно. Това важи с пълна сила и за срещите и разговорите във и около предаването „За думите“. Със сигурност участията на значими и ярки..

публикувано на 22.06.24 в 08:15