Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкото участие на София филм фест

Кадър от "Шарлатан" на Агнешка Холанд
Снимка: siff.bg

Чешкият център се включва в лятното издание 24-тото издание на София филм фест. Ще видим шест филма - три игрални и три документални, произведени или съпродуцирани от Чехия.

С нетърпение се чака филмът "Шарлатан" на Агнешка Холанд, копродукция на Чехия-Ирландия-Словакия-Полша. Филмът е вдъхновен от историята на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува всички, независимо дали са бедни или известни. 

В програмата има и интригуващи документални заглавия като "Свидетелите на Путин" на режисьора Виталий Мански, който се връща в в последния ден на 1999 г., когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. 

На същия режисьор е и "Под слънцето", който проследява живота на семейство в Северна Корея.

А в рамките на София филм фест есен ще видим специална програма филми по мотиви от творчеството  на Карел Чапек.

Повече за чешките филми чуйте от Дагмар Остранска, директор на Чешкия център.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Време е за Искри!

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио обявява за 41-ви път "Искри", най-старият и авторитетен конкурс у нас за литературни произведения, написани от деца. Конкурсът не задава теми, оставяме ги на въображението на участниците. Очакваме не повече от три от вашите приказки, разкази, стихотворения и гатанки на имейл:..

публикувано на 23.02.24 в 17:29

Валери Петров: Човекът това е езикът му

Преди три десетилетия, още в първите месеци живот на поредицата "За думите", окрилени от дързостта на начинаещите, се обърнахме към едни от най-талантливите и обичани български творци и обаятелни обществени фигури с въпроси за българския език, процесите в речта ни, тяхната лична история с думите. За щастие те с готовност и отговорност приеха да..

публикувано на 22.02.24 в 09:31

Проф. Мари Врина-Николов за срещата си с българския език в запис от 26 юли 1995 г.

Мари Врина е изтъкната изследователка на българския език, литература и култура и утвърдена преводачка от български език във Франция. Безспорни са заслугите ѝ за популяризиране на българската литература и език. Била е преподавателка в Софийския университет, преподава в Националния институт за източни езици и култури в Париж. Член е на редакционните..

публикувано на 15.02.24 в 09:30
Сливенската чаршия

Опитвали ли сте мерсин, а гаруса?

Нищо чудно дори не сте чували тези думи, особено ако не живеете близо до морето. И аз не ги бях срещала преди за тях и най-вече за това, което назовават, да разкаже нашата мила сладкодумна слушателка Екатерина Владева от Средец, родена в Сливен. Госпожа Владева пазеше спомените на няколко поколения и ги предаваше толкова сладкодумно и образно, че..

публикувано на 15.02.24 в 08:05
Богомил Алексиев, Ваня Моллова и Венета Гаврилова

Как говори радиото днес

Този въпрос зададох преди 10 години на двама от ветераните говорители в БНР – Ваня Моллова и Богомил Алексиев. Навярно младите ни слушатели трудно ще си представят, че преди няколко десетилетия по единственото радио звучаха гласовете не на журналисти, а на говорители, които четяха на изряден книжовен език с школуван глас и произношение старателно..

публикувано на 14.02.24 в 17:05