Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вечер на Пейо Яворов в сцена „Зад театъра“ на Народния театър

Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Със специална вечер Народният театър "Иван Вазов" почита големия български поет Пейо Яворов на 16 юли от 21.30 ч. Под откритото юлско небе ще прозвучат гениалните стихове на поета, посветил последните години от живота си на Народния театър.

Талантливите млади актьори от трупата – Ева Данаилова и Стелиан Радев – представят стихове и спомени за Яворов, а в срещата специално участие има известният яворовед проф. Михаил Неделчев.

Ето какво разказва актьорът Стелиан Радев за спектакъла и за своя Яворов в "Нашият ден":

"Едно от нещата, които най-много харесвам у Яворов, е тази способност да обича. Никой в днешно време вече не обича така. Никой не може да изрази любовта си по този начин. В днешно време повече консумираме любовта. Това е хем тъжно, хем уникално...

Зрителите да очакват разкази за него от гримьорните от времето, когато Яворов е бил част от Народния театър, някои негови стихотворения. Не оцених Яворов в училище, но го оцених малко по-късно."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лъчезар Бояджиев

Усещането е най-висшата форма на разбирането

Културната програма на Гьоте-институт за месец август включва лекцията-пърформанс на художника Лъчезар Бояджиев – едно от най-ярките имена на българското съвременно изкуство. Лекцията-пърформанс е озаглавена „Голямата любов на живота ми бе не-човек“. Тя е провокирана от участието му през 2008 година в едно биенале в Санта Фе, Ню Мексико – САЩ,..

публикувано на 14.08.20 в 16:15
WIN/LOSE
LOSE/WIN
Марияна Василева

Марияна Василева прави обща изложба с германския си колега Отьорг А.К.

Българската художничка Марияна Василева прави обща изложба с германския си колега Отьорг А.К., информират от Гьоте-институт, който е домакин на експозицията от 20 август до 18 септември. Мариана Василева е визуален артист, който живее и работи в Германия от 20 години. Нейните творби обхващат областта на фотографията, рисуването, скулптурата и видеото...

публикувано на 14.08.20 в 15:24

„Ако Фройд беше индиец“ или как карантината роди спектакъл

Държавният куклен театър във Варна представя тази вечер най-новата си постановка за възрастни „Ако Фройд беше индиец“. Представлението е авторски спектакъл на режисьора Боян Иванов. „Заглавието е иронично, разбира се. Идеята за представлението се роди по време на карантината, когато попаднах на един индийски сериал. Това изведнъж те пренася на..

публикувано на 14.08.20 в 13:15

XXIX издание на джаз фестивала "Варненско лято"

XXIX издание на джаз фестивала "Варненско лято" събира отново джазмени и публика. Събитието започва от 18 август и в трите фестивални дни до 20 август има по два концерта, които ще съберат любителите на този музикален жанр в Английския двор на Археологическия музей в града. Международният джаз фестивал "Варненско лято" е основан през 1992 година и се..

публикувано на 13.08.20 в 15:52

Янина Танева: Настояваме за по-добро управление на средствата за култура

Десетки организации и артисти, участвали в програмата на “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата" излязоха с  отворено писмо до институциите и медиите , в което поставят въпроси за  неизплатени стотици хиляди левове по осъществени проекти , унизителни според тях договори и още проблеми. Ще се разберат ли на предстоящата си среща фондация..

публикувано на 13.08.20 в 11:32