Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата на фокус в реформата на съдебната система

Адвокат Елиза Николова
Снимка: Росица Михова

Кои са негативните аспекти на родителския спор, какви са способите за преодоляване и как медиацията може да помогне, за да бъде гарантиран най-добрият интерес на детето.

Оказва се, че не е толкова лесно да се дефинира най-добрия интерес на детето еднозначно, тъй като той носи друго съдържание през ХХІ в. 

Но с успешното изпълнение на „децата на фокус“ се полагат основите на един иновативен модел на адресиране на родителски конфликти. Може ли той да бъде продължен дългосрочно и мултиплициран на територията на България?

Необходимо е да се направи анализ на пилотирането на информационни сесии за родители.

От голяма полза е обратната връзка от експерти, медиатори, родители в конфликт. Те също имат своята роля в изтогвянето на предложения за законодателни изменения.

По темата говори адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциацията на медиаторите в България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петя Господинова, Анелия Торошанова, Десислава Матева (от ляво надясно)

Законът за авторското право и сродните му права – изменения и предизвикателства

Във времето на дигиталното потребление на култура и възхода на изкуствения интелект законодателството и творците са изправени пред нови предизвикателства. За новите промени в Закона за авторското право и сродните му права , проблемите на българските автори и измеренията на пиратството в "Законът и Темида" говорят адв. Десислава Матева , експерт по..

публикувано на 24.05.24 в 12:40
Директорът на библиотеката Димитър Минев и Гергана Георгиева от фестивала “Пловдив чете”

"Пловдив чете", или какви литературни срещи ни очакват на фестивала?

Фестивалът "Пловдив чете" е едно от най-значимите литературни събития в България, което събира любители на книгата от всички възрасти и културни среди. С многогодишни традиции, този фестивал не само представя новите произведения на българските автори, но и създава платформа за срещи между писатели, преводачи и читатели. Гергана Георгиева, една от..

обновено на 24.05.24 в 12:21

Най-малкият читател на Пловдивската библиотека е 2-годишно момиченце

В навечерието на важните годишнини на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив и по повод днешния 24 май, предаването "Нашият ден" излъчи специално празнично издание директно от библиотеката. Димитър Минев, директор на библиотеката и носител на награда "Златен век", разказа за предизвикателството да съхраняваш и разпространяваш словото и..

обновено на 24.05.24 в 11:19

Хуманитарната гимназия в Пловдив с шествие, посветено на Кирил и Методий

24 май е един от най-светлите и значими официални празници в България - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Този ден е посветен на честването на делото на славянските просветители Кирил и Методий, които създават глаголицата - първата славянска азбука, и на създаването на..

публикувано на 24.05.24 в 09:17
Жоро Пенчев, Стоил Цицелков и Вероника Димитрова в студиото на програма

Машина

Думата във фокус на това издание на "Гласът на времето" е "машина". Машина, като пропагандата срещу ЕС с 400 000 публикации. Машина, като машините за гласуване. Машина, като инструментът за общуване между човек и изкуствен интелект. В дискусията участват Вероника Димитрова, социолог и участник в изследването на роботизирани сайтове и ботове,..

публикувано на 24.05.24 в 07:28