Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултати от изследването на медийната свобода в България:

Висок риск за плурализма и ниска медийна грамотност

Снимка: Pixabay

България е сред онези няколко държави в Европа, за която се смята, че съществува умерена опасност за медийно изразяване, каза в ефир на "Нашият ден" медийният експерт проф. Нели Огнянова.

Тя представи в предаването резултатите от последните проучвания на Центъра за свобода на медиите и медиен плурализъм към Еврокомисията.

Европейските стандарти са въведени в законодателството, но България все пак има ниски резултати по отношение на прозрачността на собствеността на медиите, каза още проф. Огнянова.

Ниски са и нивата на медийна грамотност.

Оценките за обществените медии - БНР и БНТ също не са от най-добрите за отминалия период, още повече че в този период се случи и кризата в националното радио отпреди една година, допълни проф. Огнянова.

В доклада се оценяват и нивата на риск в четири сфери: основна защита, пазарен плурализъм, политическа независимост и социален обхват. Данните са събирани чрез въпросници, изработени от националните екипи от експерти по медиен плурализъм и медийна свобода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше свързването..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53