Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Карирания нинджа“ – тайният помощник в порастването

Снимка: perseus-books.com

На български език излезе първата книга на популярния датски стендъп комик, актьор, певец, рапър, сценарист и режисьор Андерс „Патока“ Метесен – „Карирания Нинджа“. Това е най-успешният датски роман за деца през последните години, а едноименния филм по книгата печели най-големите награди за кино и е най-гледаният анимационен филм на всички времена в Дания.

Отвъд суперлатвите „Карирания нинджа“ разказва историята на обикновеното датско момче, Аске, което получава за тринайсетия си рожден ден необичаен подарък – кукла нинджа. Играчката се оказва не просто предмет – Аске трябва да запази тайната, че се е сдобил с магически помощник, при това със съмнителен морал и своя собствена, не напълно приемлива мисия.

На български книгата излиза в превода на Росица Цветанова, с която Яна Пункина разговаря онлайн. А интервюто започва с въпрос за първата глава на „Карирания нинджа“, която сблъсква читателя с едно жестоко убийство в атмосфера доста различна от тийн хуморът в следващите страници.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емануела Ковач

„Острието на иглата“ - едно пленително видение

В новото пространство за изкуство музей-галерия „Анел“ се представя изложбата на една от най-изявените български графици на своето поколение Емануела Ковач. Названието на експозицията не е избрано случайно „Острието на иглата“, защото включва както голямоформатни, така и изящни малки творби в техниката суха игла, нейната съвременна интерпретация на..

публикувано на 29.11.20 в 08:55
Михаил Вешим

Фейлетони за каламБурните времена

„Мисля, следователно пародирам“, казва Михаил Вешим и в копродукция с известни български писатели създава книгата „Позитанско царство“. Веднага ще се сетите за Ран Босилек и неговата книга за деца с герой Баба Цоцолана и Весел Патиланчо. Тук героите са други и веселото понякога отстъпва на сатирата и горчивия смях, защото авторът проследява в писмата..

публикувано на 28.11.20 в 09:00

Закъсняла важна книга за българската литература като част от световната

„Българската литература като световна литература“ е предизвикателно заглавие, но вярно. В това ни убеждава новият сборник – първи по рода си, който разказва за нашата литература на английски език.  Съставители са Михаела Харпър и Димитър Камбуров.  Книгата не е история на литературата ни, а възможно най-понятно и стегнато разглежда „ключови аспекти и..

публикувано на 27.11.20 в 17:11

„Утайка от кафе в ла минор“ – спектакъл, вдъхновен от творби на унгарски автори

Нова българска пиеса, вдъхновена от творби на унгарски автори, тръгва към своята публика и ще превърне Унгарския културен институт в театрално пространство на 27 ноември. Автор на пиесата и режисьор на спектакъла „Утайка от кафе в ла минор” е Николай Ламбрев-Михайловски. „Вдъхновението от унгарските писатели Михай Бабич – „Халифът щърк“, Дьорд Драгоман –..

публикувано на 27.11.20 в 15:10
Кръгла маса

За Пипи и Вера

Вероятно си спомняте репликата: „Работата е там, че съм нещотърсач и затуй нямам минутка свободно време“ и знаете кой я е казал. Любимата на поколения деца, а и възрастни, Пипи Дългото чорапче се появява преди 75 години и оттогава името на Астрид Линдгрен се свързва неизменно с тази популярна немирница, а книгата ѝ е превеждана, издавана и преиздавана в..

публикувано на 27.11.20 в 09:10