Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Литературна рубрика „Още от Аларма“

Нева Мичева за Примо Леви, Дино Будзати и… радиото

4
Снимка: Нева Мичева

Литературната онлайн рубрика „Още от Аларма“ на сайта на програма „Христо Ботев“ продължава и в последния ден на юли, когато се навършват точно 101 години от рождението на писателя, химика, преживелия ужасите на Аушвиц разказвач, хуманист и преди всичко човек, съхранил човешкото у себе си, Примо Леви (1919-1987). В разговора на „Аларма“ с преводачката Нева Мичева на фокус е последната излязла приживе книга на Примо Леви „Потъналите и спасените“ (1986). Осемте есета в нея, макар да ни връщат няколко десетилетия назад (спрямо 80-те) – към лагерите на смъртта в нацистка Германия, са дори още по-актуални днес, няколко десетилетия след написването си – днес, когато все повече и навсякъде около нас започват да добиват видимост всякакви човеконенавистни начини на говорене, действие, мислене, не толкова далечни от уж забравени мракобесни идеи и идеологии от първата половина на миналия век.

„Потъналите и спасените“ излиза за първи път на български идната седмица в превод на Нева Мичева. Тя е и втората книга на Леви, издадена от „Жанет 45“ след „Периодичната система“. Днес, 75 години след освобождението на Аушвиц, някои неща е хубаво да бъдат профилактично припомнени. Не че поводите за това са хубави. Но както казва един цитат от Ели Визел (също оцелял от Холокоста), поместен в началото на българското издание: „Без памет няма култура. Без памет не би имало нито цивилизация, нито общество, нито бъдеще“. Поредицата, в която излиза „Потъналите и спасените“, се казва „Памет“.

Освен за „Потъналите и спасените“, Нева Мичева разказва още за „Тайната на Старата гора“ на Дино Будзати (издателство „Лист“), друг от ключовите италиански автори на ХХ век, по-широко представен у нас през последните години благодарение на нейните преводи. Разбира се, разговорите за литература по радиото винаги водят и към разговор за начините на четене, на възприемане, на слушане… на радио. Интервюто е правено дистанционно в разгара на карантина, социална изолация и извънредно положение през април тази година – по начина, по който трябва да стават нещата: с хубав звук в домашно студио при изпратени десетки въпроси (с множество подвъпроси, за да е диалог, а не монолог все пак) – една от новите форми на създаване на радиопредавания, която доби популярност във времената, в които трябва да се пазим едни от други и един други.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

XXIX издание на джаз фестивала "Варненско лято"

XXIX издание на джаз фестивала "Варненско лято" събира отново джазмени и публика. Събитието започва от 18 август и в трите фестивални дни до 20 август има по два концерта, които ще съберат любителите на този музикален жанр в Английския двор на Археологическия музей в града. Международният джаз фестивал "Варненско лято" е основан през 1992 година и се..

публикувано на 13.08.20 в 15:52

Янина Танева: Настояваме за по-добро управление на средствата за култура

Десетки организации и артисти, участвали в програмата на “Пловдив 2019 – Европейска столица на културата" излязоха с  отворено писмо до институциите и медиите , в което поставят въпроси за  неизплатени стотици хиляди левове по осъществени проекти , унизителни според тях договори и още проблеми. Ще се разберат ли на предстоящата си среща фондация..

публикувано на 13.08.20 в 11:32

Мариус Куркински представя юбилейния си спектакъл на "Аполония"

Актьорът Мариус Куркински ще представя юбилейния си спектакъл "Мариус 50" по време на празниците на изкуствата "Аполония". Той ще представи всички свои досегашни представления чрез сборен моноспектакъл. Зрителите ще могат да видят превъплъщенията му в "Дон Жуан", "Черното пиле", "Песен на песните" и други. Празниците на изкуствата ще се проведат от 1 до..

публикувано на 12.08.20 в 15:11

Дебютният роман на Том Ракман "Неудачниците" излиза на български

Десет години след първото си публикуване на английски език, когато творбата е обявена за една от книгите на годината, „Неудачниците“ на канадско-американския писател Том Ракман най-накрая излиза на български в превод на Ангел Игов и с корица на Милена Вълнарова.  Романът е броеница от разкази, съединени в корена си. Въздушно леките портрети истории..

публикувано на 12.08.20 в 12:44
Зачатие Богородично - Юлия Станкова

Новозаветната жена в творбите на Юлия Станкова

Библейската тематика е обикната в творбите на много български художници. Изложбата „Жените в Новия завет“ на Юлия Станкова в пловдивската галерия „Възраждане“ прониква в душата на съвременния човек, като го кара да се идентифицира с вечността. Цяла изложба, посветена на жените от Новия завет, е нещо специално и рядко, казва галеристката Красимира..

обновено на 12.08.20 в 12:27