Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна педагогическа академия

| обновено на 07.08.20 в 11:00
Снимка: Pixabay

Въпреки преумората и стреса на учителите от месеците на дистанционно преподаване и неизвестните за предстоящата учебна година, а може би тъкмо заради това, професионалната педагогическа общност има нужда от споделяне на опит и откриване на нови идеи и посоки за работа. Летните академии на сдружение „Професионален форум за образованието“ предлагат това, заедно с така необходимото „презареждане“ в колегиално обкръжение и с достатъчно време за отмора в курорта Слънчев бряг, където се провеждат заниманията. Тази година „смените“ са три – от 9 до 25 август, като заинтересуваните могат да изберат обученията, които са най-подходящи за тях.

Темите обхващат някои от основните дефицити в подготовката на педагозите и важни за практиката им нови знания и умения. Самото споделяне в добронамерена и градивна среда е от помощ за намиране на баланс и сигурност в самотната и често непосилна битка на учителите да се справят с преподавателската работа, техническите средства или с липсата им, с организацията на учебната среда, с родителските желания и лавината от административни задължения. Не на последно място срещата между практикуващи педагози и опитни обучители и визионери в сферата на образованието е повод за разговори, надхвърлящи днешните непосредствени проблеми на училището, и подготвящи наложителната му промяна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител на Братислава

"Столицата на Словакия – Братислава, е един много уютен град с много приятна творческа атмосфера", казва Ваня Радева, директор на Българския културен институт в града. Тя разказва как се променя словашката столица през последните години, но също и какво значение имат музикалните традиции тук и защо дори днес България попада в топ 5 на най-посещаваните..

публикувано на 18.10.24 в 08:45
доц. Екатерина Йорданова

Ден на отворените врати в Института по физика на твърдото тяло при БАН

Институтът по физика на твърдото тяло при Българската академия на науките организира Ден на отворените врати, който ще се проведе на 18 октомври 2024 г. от 10:00 до 16:00 часа на адрес гр. София, бул. "Цариградско шосе" 72, научен комплекс на БАН-2. Под мотото "Магията на физиката – от лабораторията до иновацията и как науката движи технологиите", по..

публикувано на 18.10.24 в 08:05

30 години специалност Балканистика в Софийския университет

С международна научна конференция "Балкански паралели" на 17 и 18 октомври Факултетът по славянски филологии и Катедрата по общо, индоевропейско и балканско езикознание отбелязват 30 години от основаването на специалността Балканистика. Защо изтъкнати учени като проф. Моско Москов решават, че има необходимост от такава специалност, кои са първите..

публикувано на 17.10.24 в 09:43

Шахът на политическата дъска

Стогодишнината от основаването на ФИДЕ – световната шахматна федерация, е повод да си припомним как тази игра на война често е служила и като многоходова комбинация в политическата игра с националистически, идеологически и доктринални измерения. Сблъсъците между Фишер, Петросян и Спаски, интригите около двубоя между Карпов и Корчной, Карпов и..

публикувано на 17.10.24 в 08:10

Кирил Дамянов: Българското приобщаващо образование не е по-различно от българското общество

"Уверявам ви, в рамките на следващите месец-два ще започнат подписки на родители срещу такива деца и задаващи се проблеми с първокласници защото, аз ви казах, това са между 3 и 11% в световен мащаб. Трудно се признава фактът, че тези деца имат обучителни затруднения защото те нямат дефицити и увреждания в обичайния вид, в който сме свикнали да..

публикувано на 16.10.24 в 15:58