Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

...Как влязохме в новото хилядолетие с по един микроапокалипсис в аванс

Снимка: Даниела Манолова

Радиопиесата „Апокалипсисът идва в шест вечерта“ е създадена през 2010 г. и десетилетие по-късно можем да проверим какъв е ефектът на изминалото време за силата и въздействието на авторския замисъл на Георги Господинов. Кризата на недовършената промяна, на половинчатите постижения и неизлечимите травми, на провалената личност и преглътнатата носталгия по успеха мотивират проницателно-осмислящо-обобщителната сила и точност на този текст, които ще ви накарат да го изслушате на един дъх.

„…Понякога краят на света е нещо много лично и всекидневно. Идва в оня час на ранното есенно свечеряване, в онази минута, когато светлината вече си е отишла, а мракът още не е дошъл. В тази дълга минута се случват историите тук. Минутата преди.“

Участват: Йосиф Сърчаджиев, Илка Зафирова, Малин Кръстев, Станка Калчева, Антони Аргиров, Александър Кадиев, Ана Попова и Борис Кръстев.

Постановъчното решение на Лилия Абаджиева даде възможност на текста на Георги Господинов да стане едно от най-силните заглавия на модерната българска радиодрама. Вече цяло десетилетие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45

"Ричард III" – театър за/на историята

Тази неделя пиесата е историческа. По повече от един начин. Историческа и по съдържание, но и по форма. Но за това след малко. "Ричард III" от Уилям Шекспир разказва за възкачването на престола и краткото царуване на, разбира се, Ричард III, крал на Англия. Ричард, дюк на Глостър не е герой, героите на Англия са мъртви, напротив – Ричард е..

публикувано на 08.03.24 в 18:35

Епизод 2: Остатъци от фронта

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"  проследява..

публикувано на 02.03.24 в 08:20