Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спомен за Мария Венцеславова

Снимка: Държавна опера Русе

Ще чуете запис от 29 ноември 1979 г. на спектакъл на Русенската опера на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини с участието на Мария Венцеславова – Тоска, Костантин Янков – Марио Каварадоси, Кирил Кръстев – Скарпия, Евгени Ганев – Анджелоти, Неделчо Деянов – Клисар, Никола Абаджимаринов – Сполета, Петър Касабов-Шароне, Иван Дяков-ключар, Надежда Харитонова – овчарче, хор и оркестър на Русенската опера, диригент Веселин Байчев

В предаването на 15 август от 20 часа са използвани записи на оперни арии от 1973 и 1978 г. Мария Венцеславова е съпровождана от оркестъра на Софийската опера с диригент Борис Хинчев, а през 1978 от оркестъра на БНР с диригент Ромео Райчев.
Избрала съм и няколко песни от Панчо Владигеров записани през 1977 г. със СО на БНР под диригентството на Александър Владигеров.
В оперна вечер посветена на творческия път на Мария Венцеславова не можем да пропуснем и участието й в български оперни спектакли. Ще чуете фрагменти от спектакъл на операта „Момчил“ на Любомир Пипков, спектакъл на Русенската опера с диригент Иван Маринов от 3.04.1974 г. с участието на Иван Димов – Момчил, Мария Венцеславова – Елена, Кирил Кръстев – Събо, Пенка Дилова – Ефросина, Надя Харитонова – Хубавелка.

В звуковите файлова може да чуете спомените на двамата синове на Мария Венцеславова – Орлин Анастасов и Венцеслав Анастасов, и двамата оперни певци.Припомнете си
либретото на „Тоска“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покана за танго на сцената на Софийската опера и балет

100 години от рождението на Астор Пиацола отбелязва Софийската опера със спектакъл „Танго“ по музика на един от най-големите аржентински композитори. След като премиерата, насрочена на 26 март, беше отложена поради епидемичната обстановка в страната, на 14 май Софийската опера ще представи балета „Танго“ . Спектакълът е под патронажа на Негово..

публикувано на 13.05.21 в 15:49

Десет години оркестър „Родопско настроение“

Вече десет години певците Димитър Арнаудов, Биляна Арсова, Йордан Топалов, гайдарите – Йордан и Райчо Палагачеви, саксофонистът Бойко Челебиев, перкусионистът Иван Христев, клавиристът Красимир Узунов и акордеонистът Христо Кименов носят радост и родопско настроение на своята публика. Десет години, в които трупат музикален опит, преживявания и емоции...

публикувано на 09.05.21 в 09:10

80 години от рождението на Гена Димитрова

На 6 май прочутото сопрано Гена Димитрова – „гласът на Арена ди Верона“, щеше да навърши 80 години. Напусна ни през 2005 година, но остави дълбока диря в сърцата на милиони почитатели на голямото изкуство в цял свят! Наричана с безброй суперлативи като могъщ, неземен, феноменален глас, природна стихия, ураган, Божи дар, уникален талант, тя беше най-вече..

публикувано на 08.05.21 в 07:55
Димитър Ненов

За изяществото на Димитър Ненов

Смятан за един от най-виртуозните български пианисти Димитър Ненов освен това е и композитор, архитект, интелектуалец. Той е първият музикален директор на Българското национално радио от златната епоха на Сирак Скитник. Роден в Разград, завършил в Дрезден, а след това и в Болоня, той е създател и на някои известни сгради в София и страната. По..

публикувано на 07.05.21 в 12:27
Ансамбъл „Православие“

Хвалите Господа с небес

На 9 май, неделя, от 16 ч аса хор „Православие“ ще излъчи изпълненията си от руската православна църква „Св. Николай“ във Виена и ще може да се гледа директно по YouTube. Основен акцент в концертната програма ще бъдат песните, написани от Константин Лейпус и Франсоа-Пиер Декан специално за ансамбъл „Православие“. Мъжки солистичен ансамбъл..

публикувано на 07.05.21 в 11:18