Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Документална поредица проследява живота на морските обитатели

Снимка: www.wwf.bg

"Крайбрежни морета", част от документалната поредица "Нашата планета" на WWF и "Нетфликс", ще бъзе показан за първи път у нас на голям екран, и то безплатно. Премиерата е на 16 август в автокино "Сердика", информират организаторите.

Продукцията е отличена с множество награди, сред които и "Еми" – за най-добър документален филм и за най-добър разказвач в лицето на емблематичния британски водещ Дейвид Атънбъроу. Филмът проследява живота на морските обитатели – от страховитите акули до морските таралежи, а опазването на местообитанията им е важна битка, която човечеството трябва да спечели.

Заснети в 50 държави от всички континенти в продължение на над 3500 снимачни дни, осемте епизода на „Нашата планета“ представят проблемите, на които е изложена планетата ни днес, като показват невиждани досега кадри на оцелели природни чудеса. Тази забележителна серия има образователен характер и разкрива как можем да създадем бъдеще, в което хората и природата да процъфтяват заедно.

„Целта на поредицата е да увлече публиката в чудесата на дивата природа, като същевременно извади наяве и заплахите, пред които е изправена. Силно се надяваме „Нашата планета“ да внесе положителна промяна в света ни и в начина, по който живеем“, споделя режисьорът Кийт Сколи.

Сериалът идва до нас в критичен момент, в който природата е застрашена както никога досега. Според доклада на WWF „Жива планета“ природата осигурява на човечеството екосистемни услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, включително храна, вода, чист въздух, суровини за лекарства и енергия. За сметка на това човекът е унищожил 60% от гръбначните животни за последните 40 години, подложил е на свръхулов 1/3 от рибните запаси в света и е изсякъл 20 % от Амазонските джунгли само за половин век.

„Нашата планета“ е празник на удивителното биоразнообразие, с което споделяме нашия общ дом – Земята. От замръзнали светове до джунгли, от крайбрежни морета до пустини и савани, в открито море и в сладководни райони и гори, епизодите показват как всеки организъм е свързан с останалите и защо околната среда е от значение за всички нас. 

Прожекцията е безплатна за посетителите на автокиното, но се изисква предварителна резервация

По време на прожекцията всеки зрител ще получи наръчника за морска храна "Рибен буквар 2.0" на WWF, който дава идеи как всеки човек може да помогне за опазване на живота в морето.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парадоксът на самоусъвършенстването

Популярната култура е обсебена от мита за самоусъвършенстването. Днес десетки духовни практики, предлагащи ни от утре да станем по-добри, успешни и доволни, се борят за вниманието ни, а рафтовете с книги за самопомощ преливат от заглавия, обещаващи ни бързо спасение. Наскоро две холандски изследвания установяват връзка между заниманията,..

публикувано на 15.01.21 в 08:45
Диана Маринова

Да се потопиш в Югоизточна Азия

В това издание на рубриката „География на сетивата“ Диана Маринова ще ви отведе на дълго пътешествие в две серии към Виетнам, Мианмар и остров Борнео. Тя е човек, който обича да пътува, да открива места с особен заряд и да описва преживяванията си по начин, който събужда любопитство. Според нея истинският пътешественик се докосва с душата си до..

публикувано на 14.01.21 в 11:05

Премълчаната история на слуховете от средновековна България до днес

Ролята на слуховете в европейската историята са факт. Първите, които са достигнали до нас, датират още от времето на варварските нашествия на Балканите. Те започват от IV и продължават до VII век и поради липсата на интернет и социални мрежи мълвата и новината са се предавали на ухо, чрез пратеници и съгледвачи. Тези истински или фалшиви вести са..

публикувано на 14.01.21 в 10:00

За ромите новогодишно

Тази нощ нашите сънародници от ромски произход посрещнаха Банго Васил или Василица, както наричат още своята Нова година. Много легенди се разказват за куция старец, който с помощта на гъски спасил от бедствие ромите. Но каквито и легенди да се разказват, каквито и обреди да се изпълняват, модерното време си казва думата и традициите при ромите също..

публикувано на 14.01.21 в 08:40

Еврика! Успешни българи: Расим Бекир

Расим Бекир е изключително скромен млад човек, роден и израснал в Омуртаг. В момента е студент четвърти курс във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Вратата към физиката за него се отваря от любимата учителка по този предмет. Неусетно идват победите в националните олимпиади, а по-късно и успешните представяния в няколко..

публикувано на 12.01.21 в 14:52