Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Божественият план и земните градове

Прототип на асирийския град Ниневия е съзвездието „Голямата мечка“
Снимка: Pixabay

Според изследователите възникването на най-старите градове, на които дължим създаването на първите цивилизации, трябва да се търси не на земята, а на Небето. Неслучайно името на Вавилон се превежда не само като „смесване, объркване“ (в съответствие с Библейското предание), но и като „Божия врата“, а прототип на древната асирийска столица Ниневия е едно небесно съзвездие, както на град Асур – ярка звезда от друго съзвездие.

Кои са тези небесни прототипи, узнаваме с помощта на историчката Веселина Вачкова от предаването на Анета Янакиева „Градовете – митология и реалност“, включено в поредицата „Цивилизациите на градовете“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При червените колобуси нисшестоящите са длъжни да пощят „началниците“

Да отиде човек в Занзибар и да не види с очите си маймунките червен колобус е почти углавно престъпление. Смешните шебечета се въдят единствено на този остров и от тях са останали не повече от 1500. Оказва се, че колобуси има из цяла Африка, но не и такива с червеникава козинка на гърба. „Обиновените“ са по-многобройни, обаче застрашително намаляват,..

публикувано на 21.04.21 в 12:10

Женски имена от Средновековието

Макар и по-рядко, имена на жени се срещат в приписките на книжовниците, което потвърждава схващането за мястото на жената в обществения ред. Това обикновено са имена на роднини – майка, сестра, съпруга, дъщеря на преписвача. В ръкописите след XVI век се появяват повече имена на дарители, подвързвачи, потребители, купувачи на книгите и техни роднини...

публикувано на 21.04.21 в 09:09

Проф. Виолета Великова: Растенията комуникират по свой начин

Проф. д-р Виолета Великова  е български учен, доктор на науките, професор по физиология на растенията към Института по физиология на растенията и генетика, БАН.  Тя е един от българските учени, попадащи в класацията за най-влиятелни учени в света на Стандфорския университет.  Проф. Великова е автор на над 100 публикации във водещи научни издания..

обновено на 20.04.21 в 15:34

Фондация „Булгари“ за децата и младежите с увреждания

Последните 10 години в България се утвърди една трайна негативна тенденция. 2000 деца биват изоставени от родителите си, повечето от които още в родилния дом. Някои деца биват изоставяни от бедност, други –защото се раждат с някакъв вид увреждане. И никой не обяснява на родителите, че да, ще им е трудно, но и че ще могат да разчитат на компетентна помощ...

публикувано на 20.04.21 в 08:35

STEALM или от какво образование се нуждаят децата ни

Наука, технологии, техника и математика или набиращото популярност у нас STEM обучение, допълнено с изкуства – STE(A)M – показва, че светът търси нов вид образование, адекватно за днешния бързо променящ се живот. Всички знаем, че утре много от дейностите и професиите ще бъдат заменени с нови, но децата ни продължават да се готвят за това утре по..

публикувано на 19.04.21 в 13:18