Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Владимир Стоянов в ролята на Риголето

2
Владимир Стоянов като Риголето
Снимка: vladimirstoyanov.info

През изминалите месеци на пандемични забрани много от нашите световни звезди се завърнаха у дома. Така веднага след отварянето на възможността за спектакли софийската публика посрещна Владимир Стоянов в цяла поредица спектакли. В залата на операта той направи един мини цикъл „Тутто Верди 2“, като изпълни „Риголето“, „Трубадур“ и „Травиата“, а след това се включи и в спектаклите на новата сцена „Опера в полите на Витоша“ в киноцентъра в Бояна, където отново беше Риголето, но изпълни и партията на Ецио от „Атила“ и на маркиз Поза от „Дон Карлос“.

Записът, фрагменти от който ще бъдат излъчени в „Метроном“ на 20 август от 19.20 часа, е от 4 февруари 2020 г. В ролите се представиха Владимир Стоянов (Риголето), Станислава Момекова (Джилда), Даниел Дамянов (Херцога), Светозар Рангелов (Спарафучиле), Аександрина Стоянова (Мадалена), хор и оркестъра на софийската опера дирижираше Жорж Димитров.

На 16 октомври 2019 г. баритонът Владимир Стоянов получи престижната награда „Рицар на Верди“, а на 17 октомври в Парма той дебютира в операта „Двамата фоскари“. Няколко дни след това се състоя и интервюто с него, част от което може да чуете в звуковия файл.


Наградата „Рицар на Верди“ се присъжда от „Клубът на 27-те“ на творци, които допринасят за разпространението на творчеството на Верди по света. От 1975 г. до сега носители на тази награда са баритоните Джузепе Валденго, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Лео Нучи; тенорите Лучано Павароти, Бениамино Джили, Франко Корели, Карло Бергонци, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Грегъри Кунде; сопраните Рената Тебалди, Мирела Френи, Рената Ското, Димитра Теодосиу; мецосопраните Джулиета Симионато, Фиоренца Косото; басите Феручо Фурлането, Микеле Пертузи; диригентите Романо Гандолфи, Рикардо Мути, Клаудио Абадо, Зубин Мета, Донато Рендзети; режисьорът Пиер-Луиджи Пици; хор „Верди“ от Парма, Пиерлуиджи Петробели – директор на националния институт за изследвания на творчеството на Верди, музикологът Филип Госет.

Риголето е една от обичаните от певеца роли, която той специално е изчакал, преди да се ангажира с нейното изпълнение. Но днес тя е сред неговите коронни партии. Ето какво пише пресата:
„Изключителният български баритон Владимир Стоянов представи превъзходен Риголето. Той насити ролята с голямо съчувствие и уравновесеност“.

„Владимир Стоянов има мек тембър и топло легато, което го приближава до виолончеловата мекота, а като добавим и чистотата на пеенето, го правят най-добрия в спектакъла“.

„Българският баритон завладя с голям, здрав, и с матова окраска глас“.

„Българският баритон Владимир Стоянов има златен глас, който се отличава с благородство на фразата, овладян дъх и забележително изграждане“

„Големият победител на вечерта беше Владимир Стоянов, един от забележителните вердиеви гласове от неговото поколение. Обемният му тембрист глас, събира всички сложни нюанси на героя – от интензивния лиризъм до отчаяния самоанализ“.

Чуйте в звуковия файл какво още разказа Владимир Стоянов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Златните години на датската класическа музика

Този златен период обхваща годините между 1800 и 1850, като най-популярни композитори по това време са Кристоф Вайзе, Фридрих Кулау, Нилс Гаде и Йохан Хартман. Първите тридесет години на 19 в. са доминирани от Фридрих Кулау и Кристоф Вайзе. Вайзе е смятан за баща на датската музика. Той е еднакво запален както по сценичната, така и по симфоничната..

публикувано на 28.10.20 в 08:35
Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров – носител на приза „Музикант на година“ за 2016 г.

НФХ „Светослав Обретенов“ на 75 години – традиции, настояще и бъдеще

През сезон 2019-2020 Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ отбеляза своя 75-годишен юбилей, на който е посветено предаването „Студио Музика“ на програма Христо Ботев във вторник, 27 октомври, от 19.30 часа. Основан като Държавен хор при Радио София на 1 ноември 1944 г., през първото десетилетие на своето съществуване хорът се ръководи от..

публикувано на 27.10.20 в 13:06
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20