Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Стоянов в ролята на Риголето

2
Владимир Стоянов като Риголето
Снимка: vladimirstoyanov.info

През изминалите месеци на пандемични забрани много от нашите световни звезди се завърнаха у дома. Така веднага след отварянето на възможността за спектакли софийската публика посрещна Владимир Стоянов в цяла поредица спектакли. В залата на операта той направи един мини цикъл „Тутто Верди 2“, като изпълни „Риголето“, „Трубадур“ и „Травиата“, а след това се включи и в спектаклите на новата сцена „Опера в полите на Витоша“ в киноцентъра в Бояна, където отново беше Риголето, но изпълни и партията на Ецио от „Атила“ и на маркиз Поза от „Дон Карлос“.

Записът, фрагменти от който ще бъдат излъчени в „Метроном“ на 20 август от 19.20 часа, е от 4 февруари 2020 г. В ролите се представиха Владимир Стоянов (Риголето), Станислава Момекова (Джилда), Даниел Дамянов (Херцога), Светозар Рангелов (Спарафучиле), Аександрина Стоянова (Мадалена), хор и оркестъра на софийската опера дирижираше Жорж Димитров.

На 16 октомври 2019 г. баритонът Владимир Стоянов получи престижната награда „Рицар на Верди“, а на 17 октомври в Парма той дебютира в операта „Двамата фоскари“. Няколко дни след това се състоя и интервюто с него, част от което може да чуете в звуковия файл.


Наградата „Рицар на Верди“ се присъжда от „Клубът на 27-те“ на творци, които допринасят за разпространението на творчеството на Верди по света. От 1975 г. до сега носители на тази награда са баритоните Джузепе Валденго, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Лео Нучи; тенорите Лучано Павароти, Бениамино Джили, Франко Корели, Карло Бергонци, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Грегъри Кунде; сопраните Рената Тебалди, Мирела Френи, Рената Ското, Димитра Теодосиу; мецосопраните Джулиета Симионато, Фиоренца Косото; басите Феручо Фурлането, Микеле Пертузи; диригентите Романо Гандолфи, Рикардо Мути, Клаудио Абадо, Зубин Мета, Донато Рендзети; режисьорът Пиер-Луиджи Пици; хор „Верди“ от Парма, Пиерлуиджи Петробели – директор на националния институт за изследвания на творчеството на Верди, музикологът Филип Госет.

Риголето е една от обичаните от певеца роли, която той специално е изчакал, преди да се ангажира с нейното изпълнение. Но днес тя е сред неговите коронни партии. Ето какво пише пресата:
„Изключителният български баритон Владимир Стоянов представи превъзходен Риголето. Той насити ролята с голямо съчувствие и уравновесеност“.

„Владимир Стоянов има мек тембър и топло легато, което го приближава до виолончеловата мекота, а като добавим и чистотата на пеенето, го правят най-добрия в спектакъла“.

„Българският баритон завладя с голям, здрав, и с матова окраска глас“.

„Българският баритон Владимир Стоянов има златен глас, който се отличава с благородство на фразата, овладян дъх и забележително изграждане“

„Големият победител на вечерта беше Владимир Стоянов, един от забележителните вердиеви гласове от неговото поколение. Обемният му тембрист глас, събира всички сложни нюанси на героя – от интензивния лиризъм до отчаяния самоанализ“.

Чуйте в звуковия файл какво още разказа Владимир Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Концертгебау оркестър

Кантатно-ораториална вечер с духовна музика

В навечерието на Възкресение Христово ви предлагаме вечер с кантатно-ораториална музика от Специалния ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово: Концерт от Амстердам с участието на солисти, Смесения хор на Нидерландското радио и Кралския Концертгебау оркестър с диригент Тревър Пинък. В програмата звучи "Йоханес..

публикувано на 04.05.24 в 07:05

Кубинският перкусионист Роландо Пеласио в България

По покана на фондация "Вирул" и българския перкусионист Георги Попов в София пристигна Роландо Пеласио, един от най-талантливите кубински перкусионисти на своето поколение. Кубинският музикант, свирил с легендарни групи като Buena Vista Social Club, Afro-Cuban Allstars и Conjunto Chapotin, ще бъде водещ на тридневен уъркшоп по афро-кубински перкусии в..

публикувано на 02.05.24 в 08:55

Всички в джаза

Международният ден на джаза се отбелязва от ЮНЕСКО всяка година от 2012-а насам, а предложението за това е на легендарния джазмен Хърби Хенкок – посланик на ЮНЕСКО за междукултурен диалог и председател на Института за джаз "Телониъс Монк". Целта е да има ден, който да събира общности, формации, музиканти, школи, артисти, музикални историци и джаз..

публикувано на 30.04.24 в 16:43

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 май 2024 г.

1 май Свири Оркестърът на Минесота с диригент Осмо Венска. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Камерна симфония в до минор, оп.110 а. 3.24 часа – Жозеф Болон дьо Сен-Жорж (ок.1745-1799), Концерт за цигулка в Ре мажор, оп. 3 № 1. Солистка: Карън Гомио (цигулка). 3.44 часа – Карлос Саймън (р. 1986), "Елегия: Плач от гроба". 3.50 часа – Густав..

публикувано на 30.04.24 в 07:50