Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Стоянов в ролята на Риголето

2
Владимир Стоянов като Риголето
Снимка: vladimirstoyanov.info

През изминалите месеци на пандемични забрани много от нашите световни звезди се завърнаха у дома. Така веднага след отварянето на възможността за спектакли софийската публика посрещна Владимир Стоянов в цяла поредица спектакли. В залата на операта той направи един мини цикъл „Тутто Верди 2“, като изпълни „Риголето“, „Трубадур“ и „Травиата“, а след това се включи и в спектаклите на новата сцена „Опера в полите на Витоша“ в киноцентъра в Бояна, където отново беше Риголето, но изпълни и партията на Ецио от „Атила“ и на маркиз Поза от „Дон Карлос“.

Записът, фрагменти от който ще бъдат излъчени в „Метроном“ на 20 август от 19.20 часа, е от 4 февруари 2020 г. В ролите се представиха Владимир Стоянов (Риголето), Станислава Момекова (Джилда), Даниел Дамянов (Херцога), Светозар Рангелов (Спарафучиле), Аександрина Стоянова (Мадалена), хор и оркестъра на софийската опера дирижираше Жорж Димитров.

На 16 октомври 2019 г. баритонът Владимир Стоянов получи престижната награда „Рицар на Верди“, а на 17 октомври в Парма той дебютира в операта „Двамата фоскари“. Няколко дни след това се състоя и интервюто с него, част от което може да чуете в звуковия файл.


Наградата „Рицар на Верди“ се присъжда от „Клубът на 27-те“ на творци, които допринасят за разпространението на творчеството на Верди по света. От 1975 г. до сега носители на тази награда са баритоните Джузепе Валденго, Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Лео Нучи; тенорите Лучано Павароти, Бениамино Джили, Франко Корели, Карло Бергонци, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Грегъри Кунде; сопраните Рената Тебалди, Мирела Френи, Рената Ското, Димитра Теодосиу; мецосопраните Джулиета Симионато, Фиоренца Косото; басите Феручо Фурлането, Микеле Пертузи; диригентите Романо Гандолфи, Рикардо Мути, Клаудио Абадо, Зубин Мета, Донато Рендзети; режисьорът Пиер-Луиджи Пици; хор „Верди“ от Парма, Пиерлуиджи Петробели – директор на националния институт за изследвания на творчеството на Верди, музикологът Филип Госет.

Риголето е една от обичаните от певеца роли, която той специално е изчакал, преди да се ангажира с нейното изпълнение. Но днес тя е сред неговите коронни партии. Ето какво пише пресата:
„Изключителният български баритон Владимир Стоянов представи превъзходен Риголето. Той насити ролята с голямо съчувствие и уравновесеност“.

„Владимир Стоянов има мек тембър и топло легато, което го приближава до виолончеловата мекота, а като добавим и чистотата на пеенето, го правят най-добрия в спектакъла“.

„Българският баритон завладя с голям, здрав, и с матова окраска глас“.

„Българският баритон Владимир Стоянов има златен глас, който се отличава с благородство на фразата, овладян дъх и забележително изграждане“

„Големият победител на вечерта беше Владимир Стоянов, един от забележителните вердиеви гласове от неговото поколение. Обемният му тембрист глас, събира всички сложни нюанси на героя – от интензивния лиризъм до отчаяния самоанализ“.

Чуйте в звуковия файл какво още разказа Владимир Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05