Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петър Делян като историческа фигура и романов герой

БНР Новини
Снимка: архив

В българската история сякаш моментите на поражения след възходи са нещо като историческо правило. Нещо като историческо правило са и предателствата, макар че не можем да кажем, че точно ние сме най-стриктните последователи на това да предаваме героите си, Ефиалт – предателят на Леонид при Терпомилите е емблематичен пример.
Така или иначе, факт е, че Петър Делян, синът на Гавраил-Радомир (поне според някои исторически източници, други твърдят иначе – че бил от неблагороден произход), е предаден и ослепен от Алусиан, сина на Иван-Владислав, също както неговият баща предава и убива Гавраил-Радомир.

Това е най-голямото българско въстание срещу ромейската власт, избухнало през 1040 година след замяната на натуралния данък с паричен. Първоначално въстаниците имат успехи, характерен е примерът с отмахването на двувластието – друг бунтовен предводител, Тихомир, е убит с камъни, след като Петър Делян убеждава неговите последователи да тръгнат с войските му. Въстанието е слабо осветено в историята, знае се, че Алусиан ослепява Делян, а през 1041 г. той бива разбит от викингски наемници на византийска служба, начело на които е бъдещият норвежки крал Харалд III.

Когато обаче историята не успява да бъде достатъчно убедителна и достоверна, но в помощ идва литературата. Докторът на историческите науки Бойко Беленски след дълги проучвания и ровене в източници създава историческия роман „Поличба“, където описва въстанието на Петър Делян. Макар и с жанр роман, трябва да се отбележи, че неговото писание е правдиво, използва особения български език на онова време, с архаични и диалектни думи – изобщо положен е труд, достоен за похвала.

Тъкмо тази е причината Бойко Беленски да е гост в „Премълчаната история“, където заедно с Благовеста Кенарова – литературен критик и историк, двамата представят фигурата на Петър Делян и в огледалото на историята, и в светлината на литературата. В разговора се включи и журналистът Величко Конакчиев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посока Беласица

Познаваме ли Беласица достатъчно добре? „Беласица“ е най-новият природен парк в България, обявен е за защитена територия през 2007 година, но дълго време като че ли остава извън вниманието на една част от хората, които обичат планините, защото се намира в гранична територия. В края на миналата година Българска фондация „Биоразнообразие“ създаде..

публикувано на 22.01.21 в 13:10
Паметник на Кръстьо Пишурка в Лом от 1933 г.

За Кръстьо Пишурка и случайния миманс в историята

Защо не съм и аз поет,  поет като Пишурката?  Ех, че ода бих направил  на баба си на хурката! Така в „Защо не съм“ Ботев се измайтапи с Кръстьо Пишурка преди около век и половина и оттогава се подсмиваме и ние. А Кръстьо Пишурка е много достоен възрожденец и будител – прави първите стъпки в съвременния български театър, създава..

публикувано на 22.01.21 в 09:00

За разговорите на работното място

Където и каквото и да работим, езиковото общуване е неизбежна част не само от собствената ни трудова дейност, но и от взаимодействието с колеги, началници, подчинени, клиенти, партньори и т.н. И дума да няма, че говоренето или по-точно разговарянето може да подобри постиженията ни, взаимоотношенията в екипа, че дори и здравето ни, но може да причини..

публикувано на 19.01.21 в 17:05

За „Сендовата система“ и чудесата в образованието

Какво означава уроците да пораждат интерес у децата, какво означава да не се пишат оценки и колко лесно е да отглеждаме и щастливи, и знаещи, и можещи деца. Доколко актуална и приложима е днес т.нар. „Сендова система“ или още за проекта на времето – „Проблемна група в образованието“.  През 1979 г. акад. Благовест Сендов казва, че компютърът може да се..

обновено на 19.01.21 в 13:00

Светилището на истината в Тайланд е най-високата дървена сграда в света

Светилището на истината (The Sanctuary of Truth) е едно от чудесата на Тайланд. Това е най-големият храм в света, построен изцяло от дърво, без помощта на нито един пирон. В него и най-тъмното ъгълче изобилства от художествена резба, а всяка скулптура е изпълнена с философски смисъл. Според мен, той е една от добре пазените тайни на иначе широко известния..

публикувано на 19.01.21 в 09:24