Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В „Неделен следобед“ – операта „Корсарят“ на Верди

4
Снимка: michael-moran.com

Благодарение на международния музикален обмен на Еврорадио „Неделен следобед“ ще ви отведе на фестивала „Шопен и неговата Европа“ във Варшава.

На 24 август миналата година във Варшава е била представена операта „Корсарят“ на Джузепе Верди. Под диригентството на Фабио Бионди, с участието на неговия ансамбъл „Еуропа галанте“, оперния и филхармоничен хор на театър „Виелки“.

Действащите лица и изпълнителите:
• Корадо – Матеус Помпеу, тенор
• Медора – Илона Матарадзе, сопран
• Гулнара – Карен Гардеазабал, сопран
• Саид – Алексей Богданов, баритон
• Джовани – Матеуш Стачура, бас
• Селим, Евнух, Роб – Павел Чичонски

Диригентът Фабио Бионди
Операта е създадена по либрето на Франческо Пиаве по едноименната поема на Джордж Байрон издадена през 1814 г. Освен Верди прочутата поема става основа и за балет със същото име създаден от Адолф Адам.
Премиерата на вердиевата опера е на 25 октомври 1848 г. в Триест. Днес този театър носи името на Верди. Следващите постановки са само няколко в Италия – през 1852 се играе в Милано и Торино, а през 1853 в Модена, Новара, Венеция и Верчели. След това операта е забравена за повече от век. През 1963 г. Франко Ферара я представя в концертно изпълнение в двора на Двореца на дожите във Венеция в рамките на „Венецианските музикални празници“. Следваща постановка има в Сан Ремо през 1980 г. с диригент Маурицио Риналди.

През 20 век операта е представена за първи път в Лондон през 1966, а след това в САЩ през 1981 г. По време на фестивала Верди в Сан Диего през 1982 г. в постановката на „Корсарят“ участват Розалинд Плаурайт и Джун Андерсън. Играе се и през 2008 в Парма на фестивала „Верди“. Има и няколко концертни изпълнения – в Барселона и Лондон през 1996 г., като Корадо е Хосе Кура. Изпълнява се в Ню Йорк и Вашингтон съответно през 2004 и 2014 г. През 2018 г. операта има нова продукция във Валенсия. Миналата година фестивалът „Шопен и неговата Европа“ поднесе представлението, което ще звучи от 14.30 часа на 23 август по програма „Христо Ботев“.

Матеус Помпеу (Корадо), Карен Гардеазабл (Гулнара) и Алексей Богданов (Саид)
Бразилският тенор Матеус Помпеу вече е пял в най-големите театри в родината си. Кариерата му в Европа започва през 2017 г. със специализация във Валенсия и работа под ръководството на Давиде Ливърмор и Пласидо Доминго. Там се запознава с диригента Фабио Бионди, който го включва в няколко от проектите си. На фестивала във Варшава е пял и в операта „Халка“ на Монюшко. Канят го за спектакли в Хамбург за „Завръщането на Одисей в родината“ във Валенсия. До сега репертоарът му не е много голям и включва „Вълшебната флейта“ на Моцарт, „Кармен“ на Бизе, „Лучия ди Ламермур“ на Доницети, Бепе в „Палячи“ на Леонкавало и др.

Илона Матарадзе е родена в Грузия. Учи в Москва. Завършва консерваторията там, а след това прави майсторски класове Германия, Франция, Испания. Работи в студиото на Пласидо Доминго във Валенсия. Имала е ангажименти в Тел Авив, в Пезаро, Ливорно, Лука, Пиза. В репертоара ѝ са партиите на Мими, Джилда, Дездемона, Микаела, Адина и др.

Карен Гардеазабл е мексиканка. Завършва консерватория в Мексико сити, специализира при Денис Д`Нийл в Уелс, както и в Италия. Участва в майсторски класове на Франсиско Арайза, Грегори Кунде, Давиде Ливермор, както и в центъра на Доминго във Валенсия, където дебютира като Адина от „Любовен еликсир“ на Доницети.

Алексей Богданов е роден в Одеса, но през 1992 г. родителите му се установяват в Сан Франциско. Професионалния си дебют прави през 2008 г. в „Троилус и Кресида“ на Уилям Уортън. Учил е в университета в Индиана, в Санта Крус, бил е стипендиант в програмата на Доминго в операта във Вашингтон. Имал е ангажименти в театрите в Атланта, Вашингтон, в Канада където прави Евгений Онегин. В репертоара му са още Ескамилио, Шарплес, Скарпия, Шчелкалов от „Борис Годунов“, Лионел от „Орлеанската Дева“, Дон Жуан, Гулиелмо и Фигаро на Моцарт, Белкоре, както и четирите басови роли в „Хофманови разкази“.
Има интерес и към ораториалната музика. Изпълнил е „Месия“ на Хендел, Реквиемите на Моцарт, Форе и Дюлюфле, „Те Деум“ на Дворжак, „Глаголическата меса“ на Яначек.

Съдържание на операта „Корсарят“ на Джузепе Верди



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05