Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво общество си представяме

Какво казват нагласите в обществото за посоката, в която искаме да поемем

Снимка: БГНЕС

Преди години попитали антроположката Маргарет Мийд какво смята за първи признак на цивилизация в една култура. Очаквало се Мийд да говори за рибни куки или глинени съдове, или камъни за смилане.

Мийд обаче – според една разпространена из мрежите версия – отговаря, че първият признак на цивилизация в древната култура е бедрена кост, която е била счупена и след това зараснала. И обяснява, че в животинското царство, ако си счупиш крака, умираш. Не можеш да бягаш от опасността, да стигнеш до реката за вода или да ловуваш храна. Вие сте месо за зверовете. За животното да оцелее след счупен крак е почти невъзможно.

Счупена бедрена кост, която е заздравяла, е доказателство, че някой е отделил време да остане с този, който е паднал, вързал е раната, пренесъл е човека на сигурно място и се е погрижил за него.

"Да помогнеш на някой друг да премине през трудности е мястото, където започва цивилизацията", казва Мийд.

Тази чудесна история е нещо като ядро на разговора какво общество искаме да изградим. Как искаме да се преизмислим в сегашната ситуация и по какъв начин искаме да излезем от нея – като общество на грижата или като общество на съревнованието?

Каква е ролята на образованието – какво трябва да бъде то и към кого да е насочено. 

Какво ни казват данните за подкрепящите и неподкрепящите протеста. Накъде да поемем и как да обединим поляризираните полюси в обща посока.

Разговор със социолозите Мила Минева и Стефан Георгиев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53

Сърдечносъдовата смъртност у нас – почти три пъти по-висока от средната за ЕС

Високата сърдечносъдова смъртност в България е предизвикателство, което изисква сериозни мерки за превенция и лечение. Доц. Васил Трайков, председател на дружеството на кардиолозите в България, подчерта по-рано пред БНР неотложността на проблема, като заяви, че в Националната здравна стратегия са заложени конкретни мерки за борба с проблема.  Това..

обновено на 25.04.24 в 06:48
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24