Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75-ото издание на Европейския форум Алпбах тече онлайн

Хиляди участници от цял свят обсъждат рестартирането на обществата след пандемията и основите на бъдещето

Снимка: EFA

През 2020 г. Европейският форум Алпбах (European Forum Alpbach) отбелязва 75-ата си годишнина, но трябваше да бъде създаден отново. За първи път Форумът е онлайн с десетки сесии, студия, мрежи и салони.

От 23 август до 3 септември хиляди участници от цял свят обсъждат заедно рестартирането на обществата след пандемията и основите на бъдещето.

Главната тема на Форума тази година е „Фундаменти“.

Ежегодният Европейският форум се провежда през август от 1945 г. в австрийското градче Алпбах. Участниците в него обсъждат актуални въпроси на нашето време, международни ръководители от всички сектори на обществото влизат в диалог със заинтересована публика и стотици младежи – ученици и студенти от цял свят.

Европейският форум Алпбах е интердисциплинарна международна неполитическа платформа за наука, политика, бизнес и култура, която подкрепя толерантността, откритостта и разнообразието.

Форумът в Алпбах цели още:

- насърчаване на образованието, научните изследвания и развитието;

- създаване на пространство за творчество, изкуство и интердисциплинарност;

- принос към мира в света;

- насърчаване на диалога между поколенията;

- подкрепа на европейската интеграция;

- по-нататъшно развитие на демокрацията на всички нива;

- баланс между икономиката, екологията и социалната отговорност.

За това колко международен и разнообразен е Европейският форум Алпбах тази година говори фактът, че ораторите са повече от 200 души от над 50 държави.

Форумът използва платформа за конференции, която позволява взаимодействие между участниците, между отделни групи участници, както и между участници и лектори. Има и отделни канали за групи по интереси, т.нар. "салони", които предлагат възможности за видеопрезентации и за директни видеоразговори.

Сред гостите на Европейския Форум Алпбах 2020 са: генералният секретар на ООН Антониу Гутереш,аржентинския министър на икономиката Мартин Гузман, Джоузеф Стиглиц носител на Нобеловата мемориална награда за икономически науки от 2001 г. и бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка, основателят на теорията за неолиберализма Джоузеф Самюел Най.

На форума присъстват европейските политици: Аранча Гонсалес Лая министър на външните работи на Испания, Жан Аселборн министър на външните работи на Люксембург, еврокомисарят Валдис Домбровскис, унгарският министър на правосъдието Джудит Варга, Марго Валстрьом – бивш еврокомисар и предишен министър на външните работи на Швеция. Австрия е представена от президента Александър Ван дер Белен, канцлера Себастиан Курц и седем австрийски министри.

С голям интерес се очакват Улрике Франке – експерт по политики за дронове, и бившият генерален секретар на ООН –- Бан Ки Муун.

Европейския форум Алпбах и тази година ще предложи изкуство, макар и виртуално – с интерес се очакват онлайн представленията на австрийския актьор, режисьор и сценарист Карл Марковикс и на британския комик Еди Иззард.

Подробности за 75-ото издание на Европейският форум Алпбах очаквайте в четвъртък в „Нашият ден“.

За Европейският форум Алпбах 2019 можете да видите подробности ТУК:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодор Кантарджиев

Коклюш: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май. Ще обяви ли..

обновено на 24.04.24 в 11:26
Тихомир Безлов

Има ли скок в нивата на корупция, или е само усещане?

В студиото на "Нашият ден" гост беше Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. В разговора, фокусиран върху неполитическите сфери на сложната политическа манипулация, Безлов коментира темата за актуалното състояние на корупцията у нас и усещането за нея.  "Политическата криза и появата на нови партии на сцената, както и дългият..

обновено на 24.04.24 в 10:23

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08