Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Андрей Аврамов с награда за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Снимка: Ани Петрова

Режисьорът Андрей Аврамов получава наградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев, съобщават от Сатиричния театър, цитирани от БТА. Тя ще бъде връчена на 1 октомври, когато за четвърти път ще бъдат раздадени призовете "Златен кукерикон".

Церемонията трябваше да се състои на 7 април, но бе отложена заради извънредното положение.

Номинациите тази година са: за млада надежда – Веселин Петров и Ивайло Ненов -– режисьори, Владимир Богатинов – актьор; за женска роля – Вяра Табакова, Нона Йотова и Радосвета Василева; за мъжка роля – Герасим Георгиев-Геро, Кръстьо Лафазанов и Михаил Билалов; за режисура – Боньо Лунгов и Константин Каракостов за постановката "Хитър Петър", Борислав Чакринов за "Умопомрачение" и Малин Кръстев за "#лъжи ме #обичам те"; за спектакъл – "Мъжка задушница", "Видрица", "Свекърва" и "Слава".

Проф. Андрей Аврамов завършва НАТФИЗ “Кр. Сарафов”, със специалности “актьорско майсторство” (1967) и “режисура” (1979).

Работи като режисьор в Младежкия театър (1969-1989). Има над 80 театрални постановки в софийски и извънстолични театри на пиеси от Щекспир, Едуардо де Филипо, Дарио Фо, Нийл Саймън, Майкъл Фрейн, Алън Ейкборн, Питър Шафър и др. Мюзикъли: “Оливър!” от Лайънъл Барт (2007), “Хепи енд” от Вайл-Брехт (1998), “Лимонаденият Джо” от Бърдечка-Кирил Дончев (1994), “Веселите музиканти” от Ал. Владигеров (1996), “Йестърдей” (2001) и “Божи гяволии” от Любомир Денев (1995), “Архангелите не играят флипер” от Фо-Ал. Бръзицов (2005). Телевизионни постановки и филми: “Истината, само истината!” от Д. Ал, “Червено и кафяво” от Иван Радоев, “Всяка есенна вечер” от Ив. Пейчев, “Делото Опенхаймер” от Хайнар Кипхард, “Магия’82”, сц. Боян Папазов, “Гео Милев – пламенният”. Постановки на мюзикъли със студенти: “Утре в десет” (1983) и “Законът на джунглата” (1997) от Любомир Денев, “Chicago”от Джон Кендър (2007), “Dreamgirls” от Хенри Кригер (2008). Гастроли със спектакли в Италия, Гърция, Русия, Германия, Чехия. Режисура на грамофонни плочи и компакт дискове. Драматизации и преводи на пиеси. Публикации в пресата. Награда за режисура на Съюза на артистите в България (1980, 1985, 1987), Голямата награда на Международния ТВ фестивал „Златна ракла” (1982), Награди на национални театрални прегледи (1985, 1987). В Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” преподава “Актьорско майсторство” и “Сценична реч” от 1990 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35

Млади автори представят свои фотокниги

Дамян Думанов и Боян Кривошиев са двама млади автори, които следват фотография във Виена и в София. Те представиха свои фотокниги в лимитиран тираж в галерия " Синтезис " . „За една година успоредно се разви нашия интерес към формата на фотокнигата – казва Дамян Думанов – това са нашите първи стъпки и опознаване на формата. Личният елемент..

публикувано на 26.07.24 в 19:10