Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет филма, заснети с телефон, ще се борят за награда от CineLibri

Яна Титова
Снимка: Ани Петрова

За втори път кино-литературният фестивал CineLibri провокира обичащите киното да създадат късометражен филм, заснет с телефон. Конкурсът Huawei Smartphone Film Festival 2020 започна, а пeтимата финалисти в него вече са ясни.

До 15 септември те ще трябва да превърнат трийтмънта, с който са заявили участието си в конкурса, в реален филм. Той трябва да бъде заснет със смартфон и да е с дължина от 4 до 10 минути.

Финалистите обаче не са сами в създаването на късометражните си филмови разкази. Те работят с лични ментори, които да им помогнат в реализацията на целия филмов процес. Тази година това са доказалите се в областта на сценария, режисурата и кинематографията професионалисти Ваня Николова, Яна Титова и Александър Станишев. Те са и част от журито, което се допълва от Жаклин Вагенщайн, управител и куратор на кинофестивала CineLibri, и Лонгруи Циу, генерален мениджър на голяма бизнес компания.

Всеки един от петимата финалисти, впечатлили журито със своите реалистични и напълно в крак с времето истории, очаква с нетърпение момента, в който ще види филма си на голям екран. Това ще се случи на специална церемония в парка на Военната академия на 24 септември от 19:00 часа.

Менторите от своя страна пък споделят опита си и с всички кинолюбители, които имат интерес да научат повече за процесите в кинопродукцията. Правят го чрез онлайн уъркшопи, в които всеки може да вземе участие и да зададе своите въпроси.

Актрисата и режисьор Яна Титова вече проведе такъв уъркшоп, в който даде своите ценни практически съвети. В него, както и в предаването „Артфир“, тя сподели колко е важно човекът, впуснал се в магията на киното, да разполага с много добра подготовка, защото тя ще му даде възможност и да импровизира на терен, когато е необходимо.

Какво още сподели Яна Титова – чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Индийски танцьори представят класически танци в София, снимка: организаторите

Индийски танцьори представят класически танци в София

"Дни на индийската култура"  ще бъдат закрити в София на 16 август, съобщават от индийското посолство у нас, цитирани от БТА. На лятната сцена в Борисовата градина ще гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения. "Трупата, ръководена от  Арупа Лахири , е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия –..

публикувано на 14.08.24 в 12:42

"Борбата за един световен град" с ново издание след повече от 70 години

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Книгата е носила печат, че е забраненa от Комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година , съобщава управителят на издателство "Гута-Н" Николай Колев пред БТА. Той..

публикувано на 14.08.24 в 12:12

"Фантомът на операта" – за последен път на българска сцена!

Мюзикълът "Фантомът на операта" идва в България за втори път с девет нови представления. Спектаклите са от 29 август до 5 септември в зала 1 на НДК . Това са финални представления на българска сцена . Екипът няма да се върне трети път у нас. Той продължава турнето си по световните сцени. Надим Нааман в ролята на "Фантома" споделя:..

публикувано на 14.08.24 в 10:46

Средновековната църква в с. Долни Раковец посреща вярващите на Успение Богородично

"Църквицата" – така Дафинка Станоева нарича средновековната църква "Св. Николай Чудотворец" , с чиято реставрация и грижа се е заела през последните няколко години. В "Нашият ден" пазителката на ключа към малката църква с над 500-годишна история в с. Долни Раковец разказва за нелекия процес на реставрация, както и за предстоящия празник..

публикувано на 14.08.24 в 09:15

Защо розовото е цветът на пространството за изкуство – L44?

Пространство за изкуство L44 е създадено благодарение на сътрудничеството с Международната културна организация Lobster, в която членуват дизайнери, които създават движещ се графичен дизайн. Отговорни за неговото съществуването са Луиза Генова и Николай Иванов. "Процесът по създаването на пространството отне около две години и половина в реставрация..

публикувано на 13.08.24 в 16:15