Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Подводницата „Слава“ вече е музей

Снимка: Даниела Стойнова

От 18 август последната българска подводница „Слава“ вече е музей. Тя е построена през 1959 година и плава за последно на 21 декември 2010-а. Днес обаче всеки може да се разходи из каютите ѝ, които пресъздават живота на подводничарите, обитавали „Слава“. Запазени са личните им вещи, облеклата и дневниците им и част от инвентара.

Посетителите на подводницата-музей могат да се разходят из отделенията за торпеда, каютите на офицерите, местата за почивка на българските подводничари, хирургическата маса с инструменти за извършване на операции, кухнята. През люковете пък може да се види командният пункт на подводницата. Възстановен е и един от телескопите, от който „Слава“ е била командвана.

В добро състояние е и радиопунктът, през който чрез морзовата азбука са се предавали съобщенията в онези времена. От фондация „Белославско стъкло“ предвиждат пунктът да бъде открит за посетителите, както и да осигурят собствено електрическо захранване на подводницата-музей. Така тя ще се превърне в една съвременна малка станция за съхранение на енергия.

За да бъде обиколката из „Слава“ напълно автентична за посетителите, подводничарите, плавали на нея, се превръщат в техни гидове. Те споделят личните си преживявания и емоции от времето, което са прекарали на подводницата.

Повече за тайните на „Слава“ и идеята подводницата да не бъде рециклирана, а превърната в музей, разказва Данко Калчев от фондация „Белославско стъкло“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Балабанов: Учителят е най-важният човек за даване на посока

Платформата „Знам.бе“ – как се появи и каква е нейната цел? Какво могат да открият в нея учителите? Образованието трябва да бъде достъпно за всеки.  Платформата „Знам.бе“ дава възможност на младите хора да открият качествено образование и бъдеща професия. Подкастът за учители "Знам.бе" продължава да набира голяма онлайн аудитория. Виктор Балабанов ,..

публикувано на 26.01.21 в 13:35

Хипотерапията и децата със специални образователни потребности

Какво не знаем за хипотерапията и как тя помага на деца със специални образователни потребности? Как любовта към децата, конете и природата могат да се съчетаят в помощно средство за родители, учители и деца? Ирена Методиева, клиничен психолог и психотерапевт, разказва повече в "Нашият ден": " Хипотерапията е научен метод, който все повече се налага..

публикувано на 26.01.21 в 12:35
Снимката е илюстративна

Отива си времето на минималните осигурителни прагове за икономически дейности

Минимални осигурителни доходи и двата стълба на пенсионната система в България.  Минималната заплата от 1 януари 2021 г. е 650 лева – с 40 лева повече в сравнение с изминалата година. С 10 на сто се увеличават бюджетните заплати. За цялата 2021 година са планирани средства за осигуряване на увеличението с 30% от 1 август 2020-а на заплатите в..

обновено на 26.01.21 в 11:30
Иво Инджов

Медийната система и журналистическата култура в България

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект „Медийната система и журналистическа култура в България“.  Политологът и ръководител на проекта доц. Иво Инджов от ВТУ „Св. Кирил и Методий“ обяснява повече в "Нашият ден". " Ситуацията на медиите в България никак не е за завиждане. Има много проблеми, свързани с политически,..

публикувано на 26.01.21 в 09:50

Светослав Витков: Борбата в човешкия живот дава неговия смисъл

Каква е изборната 2021 г. през очите на рожденика  Светльо Витков, вокалист на група „Хиподил“ и председател на партия „Глас народен“. " Рождените дни са да се събереш с приятели... Иначе какво – да седнеш да плачеш ... Рождените дни след определена възраст започват да увеличават числото по начин, по който човек се замисля и трябва да се прибере вкъщи и..

публикувано на 26.01.21 в 08:40