Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новият сезон на Софийската филхармония – среща с Найден Тодоров

Снимка: БГНЕС

Тежки моменти преживяха културните институти и свободните артисти у нас по време на пандемичната забрана за спектакли и концерти. Разбира се, така беше и навсякъде по света. Но, както казаха повечето от техните ръководители, те са използвали месеците на изолация, за да подготвят варианти за новия сезон както и за летните месеци. Наистина летните месеци отбелязаха огромно раздвижване навсякъде в страната – всички състави успяха да направят или цели летни фестивали с богата програма или отделни концерти, за да зарадват аудиторията си.

Ето че дойде време да говорим за плановете за новия сезон.

Специален гост в „Метроном“ от 19.20 часа на 3 септември е Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, който разказва за новия сезон, за проблемите и перспективите. Новият сезон започва на 4 септември с концерт на Диана Дамрау и Никола Тесте, а на пулта ще бъде Павел Балев. Концертът в София е част от турнето на Диана Дамрау, с което тя представя новия си диск „Кралиците Тюдор“, който се очаква да излезе на 2 октомври. Записите са направени с оркестъра и хора на Академия „Санта Чечилия“ под диригентската палка на Антонио Папано. Представени са героините на Доницети Анна Болейн от едноимената опера, Мери, кралицата на шотландците от „Мария Стюарт“ и Елизабет I от „Роберто Деверьо“. Дамрау и Тесте ще представят в София арии и дуети от Верди, Росини, Белини, Доницети и Чайковски. През септември и октомври Дамрау ще пее Мария Стюарт в Цюрихската опера, а след това ще представи „Крале и кралици на операта“ в големите градове в Европа и в Сингапур.

Срещата с Найден Тодоров е в края на летния сезон, чийто последен концерт беше на 30 август. Чуйте в звуковия файл какво сподели той.

В новия сезон, освен Диана Дамрау, Никола Тесте и Павел Балев, участват още Гидон Кремер, Андрей Гаврилов, Борис Белкин, Шломо Минц, Хуан Диего Флорес, Людмил Ангелов, Георги Черкин, Евгени Божанов, Виктория Василенко, Лия Петрова, Мила Георгиева, Светлин Русев, Атанас Кръстев, Красимира Стоянова, Калуди Калудов и още много известни чужди изпълнители, както и диригентите Емил Табаков, Владимир Кираджиев, Мартин Пантелеев, Кръстин Настев,  Константин Илиевски, Саша Гьотцел, Джанлуиджи Джелмети, Джеймс Джъд и др.


Всички концерти от есенната програма на Софийската филхармония и останалите концертите в зала „България“ можете да следите на сайта, както и в специалното издание за сезона на касата в зала „България“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Петров

Здравко Петров: Музикалният редактор трябва да е безпристрастен, както и журналистът

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата.  Здравко Петров, старши музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, е Главен герой в "Нашият ден". " От любимата програма "Христо Ботев" започна моята кариера през 1985 г. Първоначално сътрудничих на..

обновено на 26.01.21 в 19:08

Музикалната вселена на всепризнатия гений В. А. Моцарт през погледа на българските изпълнители

Поредното издание на предаването „Студио „Музика“ е посветено на Волфганг Амадеус Моцарт, чиято 265-а годишнина от рождението светът отбелязва на 27 януари тази година. Роден в Залцбург през 1756 г., за своя кратък земен път, продължил само 35 години, Моцарт оставя колосално по количество и неповторимо по своята художествена висота музикално творчество –..

публикувано на 26.01.21 в 09:05
Ивайло Кицов

Ивайло Кицов – сериозно, без да се вземаш насериозно

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" среща с лица и гласове от програмата. Ивайло Кицов – музикален журналист и дългогодишен сътрудник на програма „Христо Ботев", е Главен герой в "Нашият ден". Пътят на музикален журналист "Завърших журналистика, имам 1 година филология в Шумен...

публикувано на 25.01.21 в 17:50
Пласидо Доминго

Пласидо Доминго: Ако си почивам, ръждясвам

"Ако си почивам, ръждясвам" – това е мотото, което световноизвестният музикант, певец, артист, диригент, музикален ръководител, ментор Пласидо Доминго следва вече повече от шест десетилетия. На 21 януари той навърши 80 години. „И за баските, и за арагонците се твърди, че са упорити, твърдоглави“, казва Доминго. „Това е полезно наследство за всеки, който..

публикувано на 23.01.21 в 08:35
Елинка Величкова

Елинка Величкова: Хармонията е тази, която винаги съм следвала

През месец януари 2021 г. по повод 50-годишния юбилей на програма "Христо Ботев" предаването "Нашият ден" прави среща с лица и гласове от програмата.  Елинка Величкова , отговорен музикален редактор в програма „Христо Ботев“, е Главен герой. Сякаш музиката е нейният живот. Тя винаги е била разпознаваема от слушателите. "Родителите ми не са..

публикувано на 22.01.21 в 17:50