Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новият сезон на Софийската филхармония – среща с Найден Тодоров

Снимка: БГНЕС

Тежки моменти преживяха културните институти и свободните артисти у нас по време на пандемичната забрана за спектакли и концерти. Разбира се, така беше и навсякъде по света. Но, както казаха повечето от техните ръководители, те са използвали месеците на изолация, за да подготвят варианти за новия сезон както и за летните месеци. Наистина летните месеци отбелязаха огромно раздвижване навсякъде в страната – всички състави успяха да направят или цели летни фестивали с богата програма или отделни концерти, за да зарадват аудиторията си.

Ето че дойде време да говорим за плановете за новия сезон.

Специален гост в „Метроном“ от 19.20 часа на 3 септември е Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, който разказва за новия сезон, за проблемите и перспективите. Новият сезон започва на 4 септември с концерт на Диана Дамрау и Никола Тесте, а на пулта ще бъде Павел Балев. Концертът в София е част от турнето на Диана Дамрау, с което тя представя новия си диск „Кралиците Тюдор“, който се очаква да излезе на 2 октомври. Записите са направени с оркестъра и хора на Академия „Санта Чечилия“ под диригентската палка на Антонио Папано. Представени са героините на Доницети Анна Болейн от едноимената опера, Мери, кралицата на шотландците от „Мария Стюарт“ и Елизабет I от „Роберто Деверьо“. Дамрау и Тесте ще представят в София арии и дуети от Верди, Росини, Белини, Доницети и Чайковски. През септември и октомври Дамрау ще пее Мария Стюарт в Цюрихската опера, а след това ще представи „Крале и кралици на операта“ в големите градове в Европа и в Сингапур.

Срещата с Найден Тодоров е в края на летния сезон, чийто последен концерт беше на 30 август. Чуйте в звуковия файл какво сподели той.

В новия сезон, освен Диана Дамрау, Никола Тесте и Павел Балев, участват още Гидон Кремер, Андрей Гаврилов, Борис Белкин, Шломо Минц, Хуан Диего Флорес, Людмил Ангелов, Георги Черкин, Евгени Божанов, Виктория Василенко, Лия Петрова, Мила Георгиева, Светлин Русев, Атанас Кръстев, Красимира Стоянова, Калуди Калудов и още много известни чужди изпълнители, както и диригентите Емил Табаков, Владимир Кираджиев, Мартин Пантелеев, Кръстин Настев,  Константин Илиевски, Саша Гьотцел, Джанлуиджи Джелмети, Джеймс Джъд и др.


Всички концерти от есенната програма на Софийската филхармония и останалите концертите в зала „България“ можете да следите на сайта, както и в специалното издание за сезона на касата в зала „България“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ясен Панов, Илия Граматиков и Георги Арнаудов (отляво на дясно)

Композиторът Георги Арнаудов и неговите инструментални концерти под музиколожката лупа на Илия Граматиков

На 25-и септември се състоя премиерата на поредния труд на доц. д-р Илия Граматиков. Това вече е известно на слушателите на програма „Христо Ботев“. От друга страна, излизането на една книга може да е някакъв завършек за авторите ѝ, но със сигурност е и начало на нейния живот. Какъв ще бъде той зависи и от това, какво и дали изобщо знаем за нея. Два дни..

публикувано на 26.10.20 в 15:20

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54