Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

UVC / Ултравиолетова катастрофа

Снимка: галерия „София Прес“

UVC / Ултравиолетова катастрофа“ представя една идея, не много стара, но твърде генерална. "Идеята за потенциала, за източника на всички неща. И ние твърдим, че черният цвят представлява нещо като алегория на този потенциал, от който произлиза целият и наблюдаем, и ненаблюдаем свят. И твърдим, че всички цветове са тонове на черното, произлизат от него", казват артистите за изложбата. Представени са 9 скулптури, които са свързани в едно ядро, една обща инсталационна скулптура – фигури, които комуникират помежду си.

UVC / Ултравиолетова катастрофа“ от Поло Оконе, Мирослава Захова и Силвия Борисова пресъздава тяхната концепция за неприсъствените художествени форми и хиперобектите, които се превръщат в ос на модерното и съвременното изкуство. Проект, който въплъщава дългогодишни творчески, научни и философски търсения през едно звено, останало встрани от тялото на институционалното – супрематизма. Бленуваните хиперобекти в общочовешкия екзистенциален дискурс несъмнено винаги са белязани от граничните феномени на тъмнината, тишината, най-високата част на електромагнитния спектър, ултравиолета, извън-нещата, трансцендентните форми, катастрофата, противоборството, метафората… Езикът на границите и катастрофата обаче е и общият език на природата.

Такъв е залогът на изложбата-инсталация, а и на семинара на тема „Цвят вместо наратив“, който ще се проведе в един от експозиционните дни.
Проектът ще бъде открит на 3 септември 2020 г. (четвъртък) от 18.00 часа в галерия „София Прес“. На същия ден, от 18.30 часа, ще се състои премиерата на пърформанса „Черна квадратна ябълка“. А финисажът на 09.09.2020 г. от 17.30 часа предизвиква всички желаещи за екзистенциален дискурс – тричасова мълчанка.

Поло Оконе е мултижанров артист-концептуалист. Реализирал е множество изложби, философски акции, хепънинги и пърформанси. Работил е с редица артисти, танцьори, философи в различни отворени концептуални проекти, един от създателите на „Мета-Аз-Приказка“. Физик по образование, внася модерното и съвременното в научната и артистичната си дейност.

Силвия Борисова е главен асистент по естетика в Института по философия и социология – БАН и един от съавторите на „Мета-Аз-Приказка“ – хепънинг на общия език. Основните ѝ интереси са в областта на модерната и негативната естетика, философия на възприятието, философия и естетика на тялото, минимализма и концептуализма в изкуството.

Мирослава Захова е артист на свободна практика в сферата на пърформанса, съвременния танц и алтернативен театър. Завършила НБУ (2012–2016), специалност „Танцов театър“ и Националното училище за танцово изкуство (2007–2012), специалност „Модерен танц“. Сред представленията с нейно участие са: „Medea“; „Саломе“; „Figura sedens“; „Реквием за две лисици и едно пиано“ от Мирослав Йорданов; „Ownership“ с Янко Велев – Янец; „История на вчерашния ден“ от Галина Борисова; „Моят живот! Да имаш ляв палец“ (НБУ); „Madame Kiflá“ (авторски пърформанс); „Мета-Аз-Приказка. Полет 2.0 Химера“ (съавтор с Поло Оконе и Силвия Борисова), „Мета-Аз-Приказка. Дъжд на Луната“ (съавтор с Поло Оконе и Силвия Борисова) и други.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лято е!

В редакция "Хумор и сатира" се опитваме да реагираме адекватно на неизбежната смяна на сезоните и затова лятно време се потим и излъчваме в ефир съответния тип предавания. Тази неделя след новините в 18 часа продукцията ни ще изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Иван..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

Иван Янев подреди "Енигма" в село Врабево

Един от големите ни съвременни художници Иван Янев откри изложбата си, озаглавена "Енигма" в залата на читалище "Христо Ботев" в троянското село Врабево. Тя включва творби, рисувани няколко години, които изобразяват детайли от стари къщи, както и портрети на местни жители.. Иван Янев е член на Американската асоциация на акварелистите (AWS). Носител..

публикувано на 21.06.24 в 17:00

Български музиканти вдигат платната на музикалния спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни"

Музикалният спектакъл "Sea Shanty – Моряшки песни" пресъздава една вълнуваща одисея, която се простира между морета и океани и разказва за богатата традиция на морските напеви от последните три века (наречени разговорно " шанти"). Новаторският проект включва и авторски композиции в духа на моряшките песни и развива феномена, превзел социалните мрежи..

публикувано на 21.06.24 в 16:56

Етюд за пиано с Александра Фол

Среща в "Артефир" с Александра Фол – пианист и композитор, гост на 55-ото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Александра Фол е дъщеря на българските историци Александър Фол и Валерия Фол. Решава да стане композитор заради един "грешен" акорд. В дома на семейство Фол винаги е звучало пиано, спомня си музикантката,..

публикувано на 21.06.24 в 14:56
Шандор Мараи

"Свещите изгарят докрай" – роман от думи и истини

Тиха литература, която свети в периферията на шумотевицата – такъв е романът "Свещите изгарят докрай" (1942) на Шандор Мараи – един от класиците на модерната унгарска литература. Мараи е известен като автор на биографичния и социографски роман "Изповедите на един буржоа" (1934), както и на най-изразителната поема на унгарската емиграция..

публикувано на 21.06.24 в 14:56