Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-новите видове туризъм през ХХІ век

Снимка: БГНЕС

Туризмът започва да избира нови маршрути. Кои са най-новите видове туризъм през ХХІ век и кой застана в подкрепа на родния туризъм по време на криза. 

Туристическият сектор беше от най-силно ударените от мерките за ограничаване на пандемията. Бяха анулирани много резервации, а в България близо половината служители в бранша бяха освободени още в началото на кризата. С постепенното отпадане на изискванията за изолация обаче интересът към туристическите услуги се завръща и именно новите дигитални технологии са тези, които могат най-много да спомогнат за бързото възстановяване на сектора.

Свилен Петков, основател на туристическата онлайн платформа Luxury Discounts, иновативна платформа за бързи сделки за хотели с най-добри цени, коментира в "Нашият ден". 

"Има много разновидности на туризма в днешно време. Сред тях са атомен туризъм, екотуризъм в малко по-нов вид, има винен туризъм, дентален туризъм, космически туризъм дори има... 

Има и т.нар. "виртуален туризъм". Става въпрос за виртуални обиколки и симулации на различни места чрез видеоклипове, дори и технологии за виртуална реалност. Очаква се с развитието на новите технологии и изобретяване на нови устройства виртуалният туризъм тепърва да се развива. Разбира се, този туризъм е подходящ за специфична аудитория."

Масовият туризъм сякаш отстъпва на нещо друго

"Туризмът се промени покрай пандемията. Проблемът в началото на пандемията беше, че всички продукции и резервации бяха отменяни или анулирани, което нанесе голям удар върху сектора. Мога да дам за пример една наша кампания, която се казва "Почивка в България". Там предлагахме ваучери с дългосрочен срок на ползване. Закупувате ги сега и ги ползвате, когато условията позволяват. Много известни и влиятелни личности подкрепиха кампанията, което подкрепи вътрешния пазар."

Свилен Петков е оптимист и вярва, че България е тръгнала по правилния път в областта на туризма.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49