Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радиопиеса с наградите Сони и Джайлс Купър в неделя през нощта

Колаж: Даниела Манолова

„Епизод, заснет в Хирошима/ Hiroshima – The Movie“ е радиопиеса, написана за БиБиСи през 1985г. Авторът ѝ Майкъл Уол тогава е на 39 години. За краткия си живот от 45 години написва повече от 40 пиеси за сцена и за радио. Най-известните са „Сред варварите“ от 1989 и черната комедия „Смехът на жените“, поставена за първи път след смъртта на автора.

Смъртта на Майкъл Уол дойде твърде внезапно и твърде скоро. След успеха му със „Сред варварите“ изглеждаше, че най-накрая той ще успее да реализира потенциала си на главен драматург за сцената. The Independent, 14 юни 1991 г.

С „Епизод, заснет в Хирошима“ Майкъл Уол печели наградата на Сони за радио и Giles Cooper Awards. Наградите на Giles Cooper се присъждат ежегодно на най-добрите радиопиеси, написани за БиБиСи и продуцирани и излъчени от БиБиСи и са преимуществено фокусирани върху сценария. Радиопиесите победители са публикувани в специално годишно издание. Джайлс Купър е бележит радио драматург, написал над 60 текста за радио и телевизия, излъчени по БиБиСи между 1949 и 1966 г. Носители на наградите са Уилям Тревър, Харолд Пинтър, Антъни Мингела, Том Стопард и други.

„Епизод, заснет в Хирошима“ е брилянтен пример за това как се пише за радио и също така брилянтен пример за сложността и зрелостта на аудио драматургията, подкрепяна от БиБиСи в продължение на десетилетия.

Българската продукция на „Hiroshima – The Movie“ е осъществена със съдействието на Британския Съвет през 2001. Кинематографичният стил на мислене и прецизният монтаж на нейните създатели спомогна радиодрамата на Майкъл Уол да получи онази богата и впечатляваща аудио интерпретация, която запази емоциите на любовната история, като същевременно постигна мащаба на сложната и многопластова драматургия.

В „Епизод, заснет в Хирошима“ участват Атанас Атанасов, Стойо Мирков, Ани Бакалова, Георги Тодоров, Анна Орешкова, Йоанна Буковска, Тео Юруков, Георги Ламбрев и Асен Баликси. Превод, режисура и музикална картина: Антоний Дончев.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Завръщането на Блудния син

Албер Камю е един от най-четените и обичани автори на 20-и век. Най-известните му творби са „Чумата“, „Падането“, „Чужденецът“, „Разбунтуваният човек“, „Митът за Сизиф“. Той е ярък представител на екзистенциалисткото движение във Франция, деен участник в политическите сблъсъци на своето време. Освен собствената си драматургия, Камю адаптира за сцена..

публикувано на 24.09.20 в 15:45

Щастието вътре в нас

Михаил Казаков е роден през 1986 година. Завършил е право. Писането обаче е в сърцето и сред талантите му. Негови пиеси получават номинации в няколко конкурса за съвременна българска драматургия. Има реализирани постановки в Радиотеатъра, а в момента на театрална сцена с успех се играе пиесата му „Кризисен център“. „Здравейте! Писането е мое хоби, но..

публикувано на 19.09.20 в 11:05

Захари Карабашлиев в радиотеатъра

Предлагаме ви среднощно слушане на радиоварианта на пиесата на Захари Карабашлиев „Неделя вечер“. Режисьор – Здравко Митков. Участват артистите: Лили Маравиля, Роберт Янакиев, Мартин Гяуров, Николай Върбанов, Гергана Плетньова, Мила Банчева. „Пиесата ми „Неделя вечер“ е пиеса за човешка криза. Дълбока и неизбежна за всеки един от нас криза, от..

публикувано на 18.09.20 в 13:59

„Вечеря за четири стола“ е одобрена за конкурсната програма на европейския медиен фестивал „При Европа”

Радиопостановката на БНР „Вечеря за четири стола“ е одобрена за участие сред 642 продукции в конкурсната програма на най-големия европейски медиен фестивал „При Европа”.  Пиесата на българския драматург Александър Лютов, която спечели конкурса по случай 80-годишнината на Радиотеатъра към програма „Христо Ботев“, ще се състезава с още 33 европейски..

публикувано на 15.09.20 в 13:57
Колаж: Даниела Манолова

Ингмар, хората, които познаваш, трябва да са чудовища

На 8 октомври 1978 се появява готовият филм „ Есенна соната“ . Фокусиран върху процеса на изясняване на вината, литературният сценарий на филма, който след това има самостоятелна съдба на многобройни театрални и аудиосцени, навлиза в камерния свят на героите с огромна енергия за изследване на конфликта. Една майка и две дъщери са в..

публикувано на 12.09.20 в 09:05