Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монетата: роман за трафика на ценни артефакти по истински събития

Снимка: Фейсбук / Гергана Лаптева

„Монетата“ е художествен дебют на Гергана Лаптева, вдъхновен от красотата и културно наследство на турския град Сиде, разположен на брега на Средиземно море. Романът разказва за трафика на ценни предмети, с които търгува подземният свят и търсенето на истината за едно съкровище, много по-ценно от артефактите за двама души.

„Художествената измислица в „Монетата“ е плод на моето въоръжение, но е повлияна от действителни събития, случили се както в България, така и в съседна Турция. Проблемът с трафика на антики съществува и се задълбочава за съжаление. С проучванията ми, свързани с романа, научих доста интересни истории, относно нелегалния износ на подобни предмети. Археологията на Средиземноморска Турция винаги ми е била много интересна. Древните царства Ликия, Лидия и Кария ме заплениха дотолкова, че се заех да проучвам известни и по-малко познати факти за тяхното съществуване“, споделя Гергана Лаптева за първия си роман.

Гергана Лаптева (вляво) и Невена Праматарова„Монетата“ е роман, който се чете на един дъх. На фона на приказните пейзажи на Ликия и Кария, една породена от споделени усещания истинска любов между разследващ журналист и българка археоложка-екскурзовод, се преплита с опасните истини за подземния свят – рушител на миналото на човешката цивилизация, оставила най-древните си следи в земите на Балканите и Анатолия.

Изнесените елегантно факти за погрома над нашите старини – обект на колекционерски страсти и за това как той се случва, са верни и още по-неутешителни предвид българската роля на коридор за международния трафик на антики.

И за мен, преживяла в кариерата си на професионален археолог срещи с последиците от деянията на подземния свят, за съжаление, почти легализирани у нас, прочитът на „Монетата“ бе изпълнен не само с удоволствие, но и с удовлетворението, че по друг път болезнени истини ще достигнат до повече български читатели. Както с трепетното очакване на развръзката“, казва проф. Диана Гергова, археолог, за „Монетата“.


Премиерата на романа „Монетата“ е на 11 септември от 19 часа по време на „Алея на книгата“ 2020 на бул. „Витоша“ в София.

Гергана Лаптева е автор на книгите „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“, „Посока юг – пътуване към Антарктида“ и „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“. Работи в Българския антарктически институт като ръководител на отдел „Културна и административна дейност“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три книги от млади български автори четем това лято

Сянка, лед и добра книга – рецептата срещу летните горещини. Какво четем през лятото в "Артефир" – Симеон Аспарухов и Ива Спиридонова от "Библиотека България" представят три нови заглавия на млади български автори.   Романът "Тунел към изгрева" Лъчезар Ангелов е дълго подготвяна книга. Издателите открояват изключителното авторово боравене с..

публикувано на 14.07.24 в 09:10

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11