Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снежина Мечева, директор на Българското училище „Иван Станчов” в Лондон

България се справи по-добре с училището от Западна Европа и САЩ

Снимка: БГНЕС

"Колкото и да са свити сърцата на всички ни в момента заради несигурността, точно ние, хората на словото, да срещнем пъвия учебен ден с хубава дума, с надежда, със сила, ако трябва и с инат, и да поемем своя дълг с вяра", отправи пожелание за 15 септември Снежина Мечева, директор на Българското училище „Иван Станчов” в Лондон.

За първи път от 30 години насам няма да има тържествено откриване на учебната година, тъй като в Лондон мерките са извънредно строги.
180 деца са учениците на училище „Иван Станчов” и започват годината присъствено.

"България се справи по-добре от Западна Европа и САЩ, нашите деца не загубиха годината – а това е сила и можене", каза г-жа Мечева и отбеляза усилията на Асоциацията на българските училища в чужбина, както и подкрепата на МОН, за успешното протичане на учебния процес зад граница.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спас Кьосев: За хората и капитала

Познат и обичан телевизионен водещ от БНТ, който неотдавна направи завой в кариерата си и избра да работи за предприемаческата и стартъп екосистема. Цели 17 години той води новините на БНТ. Едновременно с това е репортер, редактор, сценарист, автор на документални филми. 8 години е автор и водещ на повече от 600 броя на публицистичното риалити "БНТ..

публикувано на 05.07.22 в 15:40

Владимир Симеонов: Да си човек с човека

Вероятно мнозина си спомнят неговата благородна постъпка отпреди два месеца, когато той намери и върна сумата от 140 хиляди лева. Владимир определя себе си като богат човек, притежател на най-ценното – семейството, детето, очите и ръцете си. Казва, че по-голямо богатство от това няма. Не разбира интереса към себе си и не определя постъпката си като..

публикувано на 05.07.22 в 14:50

"Джулай" за бургаските пеликани

Ако има нещо в световната история, което е абсолютно безспорно, че е 100% българско дело, то това е честването на 1 юли и празникът, наречен "Джулай"! Ще научите куп подробности относно началото, а и нашите лични спомени за събитието. А две дами от Бургас, Радостина Ценова и Борислава Симова, ще ви разкажат за инициативата "Пеликани канят",..

публикувано на 05.07.22 в 10:05

Без път до дома – немислим, но възможен казус

Борис  Махлелиев е  наш съграждани, който беше напът да остане без път до дома си. Дом, който семейството му обитава повече от 50 години. Уведомили го, че са се появили нови собственици на съседния парцел, а старият път ненадейно се оказал част от този парцел.  До неотдавна мястото е било гора, но боровете изчезнали. За да запази пътя до дома..

публикувано на 05.07.22 в 09:43

Спомен за Николай Бинев

Николай Димитров Бинев  е български театрален  киноактьор и певец. Роден на 5 юли 1934 г. в Сливен, починал на 8 декември 2003 г. в София. През 1958 г. завършва  ВИТИЗ  в класа на професор Кръстьо Мирски. Прочут е с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа за Младежкия театър . Дебютира с Андрей..

публикувано на 05.07.22 в 08:49