Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кое предизвика дискусията за маските в училище

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Противоепидемичните мерки в училище станаха поредният повод за разделение в обществото. Цитират се различни авторитети и мнения. Дебатът "за" или "против" маските има няколко аспекта – една част се занимава с въпроса дали маските изобщо предпазват, друга – за необходимостта от носенето им в коридорите на училищата.

Михаела Божанкова, член на различни родителски организации и представител на "Обединени родители", посочи като прецедент отварянето на детските градини, в които децата не трябваше да носят маски, и изтъкна неефективното и непоследователно прилагане на мерките, както и негативните ефекти, които могат да имат върху децата.

Учителят и експерт в образователната сфера Петър Велков не смята, че носенето на маски ограничава и травмира децата и се позова на редица данни относно ползата от носенето им. Не на последно място изтъкна и възпитателната полза, която спазването на мерките може да има.

"Маските ще се носят най-много 10% от времето на децата в училище – през междучасията. Обратното – неносенето на маски и евентуално разпространение на зараза би довело до затваряне и карантиниране на училища – нещо, което никой не желае", каза Велков.

Той успокои родителите и относно т.нар. "изолатори", в които децата със симптоми да бъдат отделяни до идването на родител. "Децата няма да бъдат оставени сами, а ще бъдат придружени от училищен лекар, както се е процедирало и досега при редица други заболявания и тревожни симптоми при децата."

"За" и "против" има при въвеждането на всяка една мярка, каза експертът по медицинско право Мария Петрова. Абсурдът от коментара за маските при децата идва от допускането, че те прекарат 45 мин. заедно в час без маски, а в междучасие, където има по-голяма дистанция – се налага носене на маска.

"Също така въвеждането на изолатори не е твърде ефикасно.

Ситуацията не е правилно оценена, не се дава възможност за адекватна реакция нито на учениците, нито на учителите.

Това, че всички се разхождат по улиците с парче плат пред лицето, не е гаранция, че се предпазваме.

Не съм против мерките, казвам, че когато въвеждаме нещо като задължително, трябва да очертаем ясно неговите параметри" – изтъкна Петрова.

"Когато хората станат пациенти, се говори, че имат права, но рядко се говори, че задължение на всеки от нас е да се грижи за собственото си здраве и да не застрашава здравето на околните.

Именно затова даваме възможност в ситуации като днешната на властимащите, в случая министерството на здравеопазването – да ни налагат мерки и да ги спазваме. Доколко те са целесъобразни и последователни, е друг въпрос. 

Също така е важно да възпитаваме децата, да им обясняваме какво се случва, а не да ги наказваме. И изобщо начинът, по който се комуникират мерките и забраните, не е за подценяване. Те могат да се превърнат в начин децата да се учат, да бъдат възпитавани да се отнасят с уважение към себе си и околните." 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой е Майкъл Балинт и какво представлява неговият подход

Въпреки прогнозите, че изкуственият интелект в близко бъдеще ще замени лекарите, всички знаем, че връзката лекар-пациент е от ключово значение. От античността до днес в медицината съществува убеждението, че дорбият лекар лекува не болестта, а човека. Балинтовият подход най-общо почива върху това убеждение. Той се фокусира върху взаимоотношенията между..

публикувано на 30.09.20 в 12:44

На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута – едно дете

Световната здравна организация използва определението "социално значими заболявания" - това са онези болести, които се увеличават, водят но смъртност и нанасят големи социални загуби. Тук попадат и заболяванията, които водят до пълна или частична загуба на зрението. Сред тях са: катаракта, т.нар."перде"- водеща причина за обратима слепота в световен..

публикувано на 30.09.20 в 12:15

Търговците нямат работа в гората

" Само 56 км е пътят Царево - Малко Търново, но се минава за час и половина. Пътят е страшен и опасен . Не може да се шофира с повече от 20 км/час, защото дупките са много и големи”, коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Лошият път е проблем за местните жители и туристите, но не е пречка за тировете, които всекидневно изнасят дървен материал от..

публикувано на 30.09.20 в 11:48

"Легенди без граница" - проект, който обединява Странджа

"Последната граница на Европа: там, където България, Гърция и Турция се приближават и раздалечават. Тук започва нещо като Европа и свършва друго, което не е съвсем Азия Исках да отида на местата, които през моето детство бяха забранени, тъй като попадаха в силно милитаризирани гранични райони, да посетя всичките градове и градчета, реки и гори, които..

публикувано на 30.09.20 в 09:46
Красимир Гаджоков

Красимир Гаджоков за медийните клевети в България

Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност в канадска комуникационна компания и създател на сайта „Медийно око“, който сайт проучва собствеността на медиите, фалшивите новини, речта на омразата в тях, коментира в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ защо е добавил нов критерии за оценка на медиите – „Медии осъдени за клевета“...

обновено на 29.09.20 в 14:47