Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"София Арт Уийк 3": Лебедова песен или къде са радикалните гласове

Под мотото "Лебедова песен" на 19-и септември започва третото издание на фестивала за съвременно изкуство "София Арт Уийк".

"Swan Song е събитие с нулев бюджет, случващо се в рамките на една седмица в София, организирано в контекста на бурни времена, от необходимостта да се представи смелост; да призовава за незабавни действия и незабавно изказване, нещо по-близко до протест, отколкото до съзерцание, по-близо до културата на улицата, отколкото до културното представителство." – пишат организаторите.

Тази година основна тема в избраните произведения са протестите, физическото присъствие на артиста и възвръщането на гласа, като отказ от мълчаливо съучастие в световните неправди. До 25-и септември в галерии, обществени сгради, паркове и на улицата български и чуждестранни участници показват своите тълкувания на метафората за лебедовата песен в есента на една разтърсена от политически, екологични и хуманитарни катаклизми година. 

Целия списък с пърформънси, изложби, прожекции, акции, инсталации и други събития можете да намерите тук.

Чуйте интервюто с кураторите на фестивала Войн Войнов и Лизет Смитс. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нева Мичева за кинофестивала „Черни нощи“ в Талин

На Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин българският филм „Страх“ на Ивайло Христов спечели Голямата награда. Тази година фестивалът се проведе за 24-ти път, но не на живо, а в условия на пандемия онлайн.  След Голямата награда на „Златна роза“ във Варна това е второ признание за филма.  Председателят на журито Марк Адамс определи „Страх“..

публикувано на 04.12.20 в 15:52

Четирима актьори с „Поглед към себе си”

С премиера на филма „Поглед към себе си” се закрива 28-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”. „Поглед към себе си“ е разговор на режисьора Илко Ганев с актьорите Цветана Манева, Лилия Маравиля, Атанас Атанасов и Валентин Ганев, които споделят своите размисли за актьорската професия. „Зад сценария стоят моите..

публикувано на 04.12.20 в 15:21
Александра Майдавска и Цветан Пейчев в ролята на Мила и Гео Милев

Елица Йовчева представя „Иконите спят“

Условията, в които живеем, налагат да бъдем гъвкави и адаптивни. Това важи както за хората, така и за изкуството, което в момента също преживява една от най-дълбоките си кризи. Ситуацията налага то да се променя, за да стига до своята публика. Това провокира режисьора Елица Йовчева да се впусне в един напълно нов и нестандартен проект, който..

публикувано на 04.12.20 в 11:21

"Зеленогледите" е книга за откривателите

Зеленогледите виждат всичко в зелено: тревата ,  къщите... дори небето!  Още от зелезоя, в древните времена, зелено е единствения цвят на този свят... "Зеленогледите" е една оригинална и забавна книга, с приятен контраст между изчистените, модерни илюстрации и мелодично-поетичния текст, богат на каламбури и закачки.  Удивителните зелени същества с..

публикувано на 03.12.20 в 18:05

Кой ще спаси уникален археологически паметник

„Това е най-ранната и най-богатата гробница в Римската империя!“ – Възклицанието е на проф. Маркус Шолц от римо-германския институт в Майнц, а този толкова ценен археологически паметник се намира в България.  Става дума за Източната могила край с. Караново, Новозагорско, разкрита от български археолози след опит на иманяри през 2008 година да я..

публикувано на 03.12.20 в 16:09