Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Качеството на образованието днес е по-ниско от 2010 г.

Това показва Индексът за човешки капитал на Световната банка

Разходите за образование у нас са най-ниските в ЕС
Снимка: Rawpixel

Спад на качеството на образованието у нас през последното десетилетие констатира Световната банка в последната си актуализация на Индекса на човешкия капитал. Индексът прогнозира (от 0 до 1) какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да бъде в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст. Страната ни е посочена в доклада с още един обезпокояващ пример – за намаляване на годините на обучение. 

Преди да обобщи тревожните данни, икономистът от УНСС д-р Щерьо Ножаров поясни защо е толкова важна производителността на следващото поколение:

"В дигиталната икономика иновациите и патентите са най-важни. Човешият фактор създава патентите, а машините ще изпълняват производствените функции. От служителите ще се иска висока професионална подготвеност."

На този фон разходите на България за основно и предучилищно образование са най-ниските в ЕС, наред с Румъния – 0,7% от БВП – което е два пъти и половина по-ниско от средното равнище в ЕС – за сведение над 4% от БВП на Швеция се инвестират в образование.

През 2018 г. България е била на 44-то място от 174 държави по индекс образование, а сега, през 2020, със слизането на 60-о място, влошаваме резултатите си от 2010 г. – т.е. връщаме се повече от 10 години назад.

През 2018 г. индексът е 0,67 спрямо единицата, сега е 0,61, а през 2010-а е бил 0,64 – т.е. влошили сме положението си отпреди 10 години.

Индексът мери и качествени резултати, не само количествени. Най-интересният показател е годините обучение спрямо получените знания и тук отново има спад:

През 2018 г. знанията на българските ученици са отговаряли на 10,3 години учене. А през 2020-а отговарят на 8,7 г. Т.е. през 2018-а децата са знаели сякаш са ходили 10 години на училище, а през 2020-а – 8.

По отношение на здравните показатели сме на същото ниво няма понижаване, но и нито един от показателите не се е подобрил.

Това идва да покаже, че в прехода към дигитална икономика ние сме на много ниска позиция – това не е просто още един индекс – а онова, което задава посоката и ясно показва къде трябва да бъдат насочени инвестициите", коментира Щерьо Ножаров.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Коста Костов: Диагноза на Covid инфекция не се поставя само с PCR тест

PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с..

обновено на 23.10.20 в 15:14

КЗК организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. Участниците в досегашните форуми активно участват в дискусиите, обсъждат..

публикувано на 23.10.20 в 12:10

Какво може да се случи, ако дължим пари на държавата като физически лица

Пропускате да платите данък или пък някоя глоба. Публичните вземания държавата събира по специална процедура, а частните – по реда за събиране на вземания от всички граждани и юридически лица. Как да потърсим правата си, когато разберем, че дебитните и кредитните ни карти са запорирани от публичен изпълнител към НАП или от частен съдебен изпълнител? Какви..

публикувано на 23.10.20 в 11:55
Камен Каменов

22 години от създаването на Нотариалната камара на България

Празникът на нотариусите се отбелязва с решение на първото Общо събрание на Нотариалната камара на Република България от 24 октомври 1998 г. Нотариалната камара е създадена със Закона за нотариусите и нотариалната дейност, приет през 1996 г. На 1 октомври 1998 г. в България започва да функционира свободен Нотариат.  "Нотариусите, едни от най-отговорните..

публикувано на 23.10.20 в 11:15

38 години национален парк-музей "Самуилова крепост"

На 23 октомври 1982 година се открива националният парк-музей „Самуилова крепост“, пред който се намира бронзовият паметник на цар Самуил, дело на художника Борис Гондов. До паметника е музейната експозиция, където могат да се видят находките, намерени при археологическите разкопки на крепостта: две мраморни плочи със старобългарски надписи, накити,..

публикувано на 23.10.20 в 10:52