Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мирът в трите аврамически религии

БНР Новини
Снимка: Pexels

На 21 септември преди 81 години (през далечната 1939) започва Втората световна война. От 2001 година с резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации светът отбелязва Международния ден на мира. 

По традиция на този ден генералният секретар на ООН удря камбаната на мира и призовава всички воюващи страни да оставят оръжията и да намерят мирно разрешение на конфликтите. Затова този ден се нарича още и Ден на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие. Поводите за нарушаване на мира в различните региони на света са различни, но много често са и на религиозна основа. Как трите аврамически религии говорят за мира – това е темата на „Познати и непознати“.

Шалом! – така се поздравяват евреите по целия свят. Шалом! – така ги поздравяват и техните приятели. С Шалом поздравихме и ние Максим Делчев, образователен директор на Организацията на евреите в България „Шалом“.

Шалом! Казва Исус Христос на своите ученици, когато им се явява за пръв път след възкресението си. Някои теолози му придават значение на „благоуспявай!“.

Т.е. да успяват в благото, в мира. Как християнството възприема и разказва за мира – чуйте богослова д-р Ана Мария Кръстева.

Един от нобеловите лауреати за мир – Махатма Ганди, беше казал, че „Няма път на мира. Мирът е пътят“. Друг мъдрец пък беше казал, че и „Най-лошият мир е по-добър от най-добрата война“. Как ислямът гледа на мира? – чуйте отговорът на д-р Бирали Бирали, председател на Националния съвет на религиозните общности в България и зам. главен мюфтия.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътна безопасност в зимни условя

Наближавт зимните месеци, в които шофьорите се приканват да карат със зимни гуми и да бъдат внимателни. Какви мерки обаче взема МВР с оглед на пътната безопасност? "Наква мярка към общините и Агенция пътна инфраструктура не е предприета - предупрети Богдан Милчев, председател на Института по пътна безопасност.  - Никой няма да проследи дали са..

публикувано на 26.10.20 в 12:20

RADAR Festival Beyond Music за седми път – Отвъд музиката

RADAR Festival Beyond Music се проведе за седми път – този път през октомври. В негово вдъхновение и обстоятелства се превърна социалната изолация, в която не само целият свят, но и изкуството постави под въпрос своите физически и духовни граници. Голяма част от творбите са създадени и репетирани именно в това време.  Организаторите решават..

публикувано на 26.10.20 в 10:18

Църквата "Свети Димитър" в Паталеница

Наричат я втората Боянска църква или "перлата на Паталеница". Един от най-значимите средновековни паметници на културата в България е църквата “Свети Димитър” (1090-1091) в с. Паталеница, Пазарджишко. Изградена е в периода XI-XII век и е една от малкото добре запазени кръстокуполни базилики. Стенописите ѝ носят ярко изразени ренесансови белези. На..

публикувано на 26.10.20 в 09:13

Българската православна църква почита паметта на св. Димитър

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец. Той загинал мъченически. Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Мощите на Свети Димитрий се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му място. Църковният празник е наричан от..

публикувано на 26.10.20 в 08:43

Християнската тема в киното

Повод за разговор e книгата „Християнското кино. Топики на сакралното в кинематографията“  на д -р Слава Янакиева, която е гост в "Благовестие". Авторката е културолог, като изследванията ѝ са в областта на религиозното кино и медиите, както и на средновековния театър и празничната култура. Член е на Института по средновековна философия и..

публикувано на 25.10.20 в 08:05