Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дебютната стихосбирка „Човек с бинокъл“ от Наталия Иванова

Наталия Иванова
Снимка: Константин Мравов

„Деликатна, дълбока и детайлна поезия, която ти позволява да се докоснеш до човека, който я е написал – жена, сериозна и честна в колебанията си. Четеш и се преоткриваш в спомени и мълчание.“ – ето какво пише поетът Стефан Иванов за книгата на Наталия Иванова.

Премиерата на стихосбирката „Човек с бинокъл“ е тази сряда (23 септември) от 19 часа, в клуб Singles, София. В събитието ще участва актрисата Анета Иванова, а за музиката ще се погрижи Кирил Коев.

Наталия Иванова е родена през 1992 г. в гр. София. Завършва специалност „Журналистика“, а след това магистърска програма „Преводач-редактор“ в Софийския университет. Работи като журналист и редактор. Отличена в конкурсите на „eRunsMagazine“ и „Liternet“ (2014), „Васа Ганчева“ – за постижения в журналистиката (2015), „Боян Пенев“ (2015), „Веселин Ханчев“ (2016), „С море в сърцето“ (2016), „На слънце време“ (2016), „13 века България“ – за литературна критика през 2018 г. Нейни стихотворения са публикувани в „Кръстопът“, „Литературен вестник“, „Liternet“, както и в двуезичната антология за съвременна българска поезия „Jamђs olvidados / Hикога забравени“ и в „Зоната“ – том 1 на антология за съвременна българска поезия (2017, „Арс“). Дебютната є стихосбирка е финансирана по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новогодишният музикален фестивал в НДК – отново вълнуващи музикални събития

От 13 декември до 1 януари 2024 г. е тазгодишното издание на Новогодишния музикален фестивал, а публиката може да избира измежду разнообразни музикални събития, сред които опери, мюзикъли, класически, фолклорни и джаз концерти, детски музикални събития, оперети, прожекции и др. По традиция в проявите участие вземат както утвърдени имена, така и млади..

публикувано на 06.12.23 в 11:14
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Министърът на културата да е адвокат на сектора, а не PR на правителството

Синдикатите в сектора на културата се обединиха в национален протест под лозунга "Народ без култура е народ без бъдеще!" и се събрират днес пред Министерството на културата, изразявайки недоволството си по повод ниските бюджети за културната сфера. Причината за тяхното недоволство е предстоящият проект за бюджет,..

обновено на 06.12.23 в 10:16
Лапидариум - археологическа експозиция на открито

Археологическото и историческото богатство на град Монтана, представено в Регионалния исторически музей

Монтана е един от българските градове с древна история. След като през 29 г. пр. н.е. римляните създават провинция Мизия, на територията на Северна България, по тези места се разполагат военни части, със задачата постоянно да охраняват завладените земи. През 134 г. от н.е. за първи път името на военния лагер се споменава като "Монтанорум президиум"..

публикувано на 06.12.23 в 08:45

Непреходните усещания на Юрий Ковачев

Юрий Ковачев открива изложбата живопис "Непреходни усещания" на 5 декември в галерия "Милениум".  Известният живописец избягва да коментира начина, по който създава картините си, тъй като те са достатъчно красноречиви само по себе си.  Посланията на неговите творби убедително говорят за емоционалното му състояние и често пъти правят думите безпомощни..

публикувано на 05.12.23 в 16:26

Преходи във времето – Роси Рос и Адам Фекете в Античен комплекс Сердика

Днес (5  декември) в античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" се открива изложбата на Роси Рос и Адам Фекете "Преходи във времето". Тя представя живописни творби и исторически макети. Авторите подбират творби, свързани и провокирани от мотото "Преходи във времето".  В живописните платна се докосваме до началото и водата, като необходими за..

публикувано на 05.12.23 в 15:05