Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

Линда Ауанис
Снимка: Съвет на жените бежанки в България

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават българско училище заедно с българските деца, казва Линда Ауанис – основател и председател на Съвет на жените бежанки в България.

Ние подпомагаме само деца, които учат в български училища, онези, които учат в арабски училища, не получават помощи от нас, защото нашата цел е интегрирането на бежанците в българското общество. Деца, които не посещават българско училище, не могат да се интегрират. Първи се интегрират децата.“

Тази учебна година е по-трудна за повече семейства, тъй като заради Covid-19 много родители са загубили работата си в ресторантьорския бранш и сега изпитват сериозни финансови затруднения да осигурят необходимите училищни пособия, а нуждите на децата в училище не могат да се отложат или пренебрегнат.

Всяко дете има право на образование и заслужава да има своите вълнуващи спомени от училище, а за децата бежанци и техните семейства образованието е ключов фактор и предпоставка за тяхната успешна адаптация и интеграция в българското общество.

„Ние имаме силата да превъзмогнем миналото. Ние имаме силата да променим бъдещето. Вие можете да ни помогнете да го направим“ – това е визията на Съвета на жените бежанки в България“ (СЖББ). Той съществува от 2002 г. и помага на бежанци и търсещи закрила в процеса на тяхната адаптация и интеграция в българското общество.

СЖББ подкрепя правото на избор, което всеки човек има в осигуряването на по-добро бъдеще за себе си и своето семейство независимо от пол, раса, националност, религиозна или етническа принадлежност.

Персоналът и доброволците на сдружението работят активно в посока изграждане на толерантност, етническа търпимост, разбиране и подкрепа от страна на местната общност към проблемите на бежанците.

В Съвета вярват, че наличието на мир е естествено условие и предпоставка за положителното развитие и просперитет на всяко човешко същество.

Основните цели на сдружението са социалната интеграция на бежанците и техните семейства в българското общество, защита на човешките права на членовете на общността.

От Съвета работят и за създаване на по-добра среда за спазване правото на хуманно и справедливо отношение, гарантиране на равни права независимо от принадлежност към определена раса, социално положение, религия, пол или националност. Привличат български граждани и институции в процеса на гарантиране правото на получаване на помощ, без да се накърнява човешкото достойнство.

Всяка година от сдружението помагат при записването на бежанските деца в български училища, като им осигуряват нужните учебни помагала и принадлежности.

Кампанията на Съвета на жените бежанки "Добре дошли в българското училище" продължава до края на месец септември.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Притча за сеяча

Езикът на Църквата

В Притчата за сеяча Спасителят разкрива как доброто семе може да не даде плодове, ако няма кой да се погрижи за подготовката на почвата. В притчата Сеяч е Сам Господ Иисус Христос, семето – словото Божие, а почвата са различните хора, разделящи се на категории, според това как сърцата им приемат посятото семе. Актуалността си този пример не е загубил..

публикувано на 17.10.21 в 09:45

Има ли такова нещо като политически език

Политическият език – превод в ефир. Освен от футбол, тенис, Формула 1, екология, енергетика, производство и консумация на ферментирали и дестилирани напитки, доказано е, че българите най-много разбират от политика. Но сравнително рядко разбират какво точно говорят политиците. В топ 10 не среднощните разговори са споровете за политика. Често се оказва,..

публикувано на 17.10.21 в 09:10
Църквата в село Крепост

Село Крепост – галерия на открито

Село Крепост е най-голямото село в Димитровградска община. В него живеят около 2 хиляди души. Селото се намира по средата на пътя, свързващ Димитровград и областния град Хасково. Плодородната земя в землището на селото ражда пшеница, царевица и памук. Известно и с черешовите си масиви. През 2007 година в местността „Жельова чешма“ са проучени останки от..

публикувано на 16.10.21 в 09:05
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова и нотариус Камен Каменов (от ляво надясно)

Право на собственост на чуждестранни лица върху земя – как става в България

Как чуждестранни лица и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя в България? Кои са акцентите в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи? Темата коментира в “Законът и Темида“ нотариус Камен Каменов , консултант на предаването. Той е и автор на книгата “Нотариусът и правото“...

обновено на 15.10.21 в 12:23
Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина". "Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички идват на живо в Рилския манастир в навечерието..

обновено на 15.10.21 в 10:44