Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Ланджев: Ако не си свободен човек, нямаш работа в изкуството

Снимка: личен архив

Роби ли сме на пазара? Налага ли ни се масов вкус, или човек е свободен сам да избере какво в изкуството е най-добро за него, какво най-точно определя вкуса му? Защо социалните мрежи допринесоха за появата на различни мнения и лагери и не са ли именно те най-голямата ни зависимост, която вместо да ни даде свобода, ни превърна в отчуждени продукти на времето?

В деня, в който празнувахме независимостта, поетът и философ (може да дадем още определения, но ще се ограничим до тези) Иван Ланджев сподели едно „Време и половина“ със слушателите на програма „Христо Ботев“, за да даде своята гледна точка за зависимостите в изкуството и живота. Всъщност, този разговор можеше да се случи във всеки друг ден, тъй като човек най-малкото е зависим от себе си и подобна тема се явява някак непрестанна. Като новините, за които Иван Ланджев пише.

Според поета, за да нарушиш правилата, първо трябва да си наясно какви са те. Затова и ние ще си позволим да погледнем леко в страни от тях, като ви издадем малко от това, което Иван Ланджев каза в общия ни половин час.

Като например това, че талантът винаги намира начин да изрази себе си и няма догми, които могат да го удържат. Той, разбира се, припомни, че това в никакъв случай не говори за пълна свободия. И както можете да видите от заглавието на този материал, Ланджев е на мнение, че ако не си свободен човек, нямаш работа в изкуството. Но пък именно в него можеш да си създадеш собствен оазис, в който сам да определяш границите. За това точно той даде и личен пример.

Иван Ланджев заговори и за международната политика, която според него, а и не само, е игра на взаимни обвързаности и зависимости. Изглежда обаче правилата на тази игра най-често нарушаваме. Неслучайно рядко се съобразяваме с отговорностите, които имаме спрямо другите държави членки на Европейския съюз.

Защо трябва да внимаваме с принципа на „ставането“, залегнал в Хегеловата философия, когато го прилагаме на практика? Защо да си независим изцяло би било тъжно съществуване и нуждата от какво ни кара да изпадаме в доброволни зависимости? Отговорите на тези и други въпроси можете да откриете в звуковия файл, където Иван Ланджев споделя още за малките бягства на собствената ни независимост, а и за доброволното и съзнателно излизане от себе си.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десислава Минчева и „Мъжете“ в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“

Изложба живопис на Десислава Минчева, озаглавена „Мъжете“, се открива в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Експозицията включва вълнуващи, великолепни портрети и изящни фигури. Десислава Минчева открива красота и предизвикателство в мъжката физика.  „Произведенията ѝ провокират съзидателните сили на човешката природа към размисъл,..

публикувано на 22.10.20 в 17:24
Илюстративно изображение

Спешно усвояване на останалите за 2020-а средства искат филмовите дейци

Филмовите организации подготвят писмо до Националния филмов център и Министерство на културата за необходимостта спешно да се вземат мерки по преструктурирането на останалите заради пандемията от коронавируса пари в НФЦ за финансиране на българско кинопроизводство.  Парите, останали от тази година, трябва да бъдат усвоени, за да не се връщат в..

публикувано на 22.10.20 в 15:52

Фотосветът на Тодор Славчев

Фотожурналистът Тодор Славчев успява да документира най-значимите събития и личности през българския 20 век. Кадрите му разказват за участието на България във Втората световна война, за Цар Борис III, за 9 септември 1944 година, за Народния съд, за Македония, за Стара София и други малки и големи градчета   и селца.  Архивът му е невероятна..

публикувано на 22.10.20 в 14:23

Отиде си писателят Александър Томов

Известният български писател и сценарист Александър Томов е починал на 76-годишна възраст в сряда сутринта, съобщи съпругата му Екатерина Томова.  Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на..

публикувано на 22.10.20 в 13:01

150 години от рождението на Иван Бунин

Иван Бунин (1870–1953) е световноизвестен поет и белетрист, почетен академик на Петербургската академия на науките в секцията за изящна словесност (1909), първият руски писател, носител на Нобеловата награда за литература (1933). Първоначално пише публицистика и поезия, по-късно проза, най-вече къси разкази. Емигрира от Русия през 1919 г. и се установява..

публикувано на 22.10.20 в 12:44