Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лютнята, позната и непозната – един безкраен разговор за старинната музика

Явор Генов
Снимка: yavorgenov.eu

Многоликата старинна музика с нейните образци, създадени за един, все още малко познат в България, но изящен със своята звучност инструмент, какъвто е лютнята, ще бъде представена в петъчната вечер на 25 септември, в предаването „Български изпълнители“ от 23 часа. Завесата към този безкраен музикален свят ще бъде повдигната от нашия събеседник в това вълнуващо пътуване във времето – българският лютнист и музикален медиевист в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките доцент Явор Генов.

Започнал своя път в изкуството най-напред с класическа китара в музикалното училище на родния си град Стара Загора, неговият интерес към старинните струнни инструменти и музиката, създадена за тях го отвежда в класа на Якоб Линдберг, с когото работи и до днес. Той развива активна концертна дейност в областта на ренесансовата и бароковата европейска музика като лютнист, изнася редица концерти  в страната и чужбина като солист и камерен музикант.

През 2010 г. е сред избраните музиканти от цяла Европа, поканени да изнесат солов рецитал в музея за старинни инструменти Stiftelsen Musikkulturens Främjande в Стокхолм. През същата година печели конкурс за участие в концертните програми на Бароков оркестър на Европейския съюз (EUBO), дирижиран от Ларс Улрик Мортенсен, Кристина Плухар и Енрико Онофри. 

С консорт за старинна музика Concerto Antico участва в някои от най-престижните международни фестивали за старинна музика: Festival de musica antiga, Barcelona, Festival Oude muziek Utrecht и всички издания на фестивала „Изкуството на барока“ в София. Осъществява редица записи с ренесансов и бароков репертоар за Българското национално радио.

В областта на музикалната медиевистика Явор Генов работи върху изследването на латинската монодия и Грегорианския хорал, като през 2009 г. е отличен с наградата за най-млад учен към Института за изследване на изкуствата към БАН.

В предаването ще чуете интересни факти за същността и историческото развитие на лютнята, споделени от Явор Генов, както и музика, създадена за нея от майсторите на Ренесанса и Барока в негова брилянтна интерпретация.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Операта „Есклармонда“ от Жюл Масне

„Есклармонда“ е опера в четири действия, осем картини, пролог и епилог от Жюл Масне с френско либрето от Алфред Бло и Луи Фердинан дьо Грамон. Изпълнена е за първи път на 15 май 1889 г. от трупата на „Опера Комик“ в оперния театър на площад Шатле в Париж. Това е най-амбициозното сценично произведение на Масне. За жалост се играе твърде рядко...

публикувано на 25.10.20 в 09:05
Любомир Бодуров

95 години от рождението на Любомир Бодуров

С фрагменти от „Лучия ди Ламермур“, „Дон Карлос“, „Лоенгрин“, „Кармен“, „Хованщина“, „Дама Пика“, „Къщата на трите девойки“, „Хубавата Елена“, „Прилепът“ и „Птицепродавецът“ програма „Христо Ботев“ отбелязва 95 години от рождението на Любомир Бодуров на 24 октомври от 20.30 часа. Любомир Бодуров е роден на 14 октомври 1925 година в Бургас. Проявява силен..

публикувано на 24.10.20 в 11:20
Павел Герджиков

Премиера на „Камерният свят на Павел Герджиков“ от проф. Боряна Ламбрева

В залата на „Националната музикална академия проф. Панчо Владигеров“ на 23 октомври от 18 часа ще се състои премиера на новата книга на проф. д-р Боряна Ламбрева „Камерният свят на Павел Герджиков“. Това е изключителен жест на колегиалност от страна на Боряна Ламрева към колега, с когото тя в действителност не е работила. Интересът към камерното..

публикувано на 23.10.20 в 13:30
Иван Керековски

Иван Керековски: в изкуството си търся това, което ще остане стойностно

В късната петъчна вечер на 23 октомври в предаването „Български изпълнители“ ще ви срещнем с пианиста Иван Керековски. Израснал в семейство на музиканти, той започва своето образование в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София в класа по пиано на Мили Белчева. През тези години участва активно в майсторски класове по пиано и камерна музика...

публикувано на 23.10.20 в 10:54

Нови записи камерна музика

Актуални записи на камерни творби, реализирани в Първо студио на Българското национално радио, е изборът на екипа на „Музикални вечери“ за 23 октомври от 19.30 часа по програма „Христо Ботев“. Акцентът ще падне върху музика от българските композитори Васил Казанджиев, Марин Големинов, Драгомир Йосифов, Крум Табаков, Милен Панайотов, Любомир Денев. Наред..

публикувано на 23.10.20 в 09:05