Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гала концерт на лауреатите от Майсторския клас на Райна Кабаиванска

Директно предаване от Софийската опера на 27 септември от 19 часа

Снимка: Светослав Караджов / news.nbu.bg

Майсторският клас на Райна Кабаиванска тази година навършва 20 години. Всяка година той завършва с гала концерт на финала, на който се обявяват новите стипендианти, които ще продължат обучението. По традиция програма „Христо Ботев“ излъчва това събитие.

Младите певци съпровожда Оркестърът на Софийската опера, а на пулта е Найден Тодоров. В концерта участват някои предишни участници, има и някои нови. Сред тях е младият баритон Йосиф Славов, чието име вече започна да се среща все по-често на българската сцена. Той участва в майсторския клас на Красимира Стоянова в НМА „Панчо Владигеров“, след това преди няколко месеца заедно с нея откри пролетното издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“, на 23 септември се изяви на софийска сцена в камерната опера „Телефонът“ на Джанкарло Меноти, постановка на Пловдивската опера. Участват още сопраните Александрина Михайлова, Ева Джонг, Ю Ву, Ева Ким Маджо, Галина Овчинникова, тенорите Рейналдо Дроз и Джузепе Инфантино, мецосопраните Йоана Кадийска и Венета Янева и контратенорът Димитър Арнаудов.

В програмата са включени арии от опери на Моцарт, Белини, Доницети, Верди, Бизе, Пучини, Бойто, Хумпердинк, Мусоргски.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Метроном избра записи от ММФ „Софийски музикални седмици“

Три концерта от програмата на международния фестивал „Софийски музикални седмици“ ще представи „Метроном“ на 22 октомври от 19.30 часа. Това са концертът на Симфониета Шумен с диригент Станислав Ушев и солист Веско Стамболов, концертът на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров и солист Пламена Мангова и концертът на СФ с диригент Найден Тодоров и..

публикувано на 22.10.20 в 09:52

В обятията на Даниел Боавентура

В две поредни издания „Музикална мрежа“ запознава с музикалния талант на бразилския актьор Даниел Боавентура.  Той е една от звездите на бразилската сцена, от телевизионния екран, театралният подиум и мюзикъла. Музицира внушително, умело владее гласа си и съчетава всички интонационни нюанси с лекота. Изглежда природата го е дарила и с..

публикувано на 21.10.20 в 10:20
Йосиф Цанков

Спомен за Йосиф Цанков

Наричат го създател на съвременната българска естрадна музика и родоначалник на българския шлагер. Една колосална фигура на небосклона на българската забавна музика.  Йосиф Цанков е роден е на 7 ноември 1911 г. в Русе в семейство, в което се говори на френски, немски и английски. Започва да учи пиано едва 6-годишен. На 11 години се твърди, че е съставил..

публикувано на 21.10.20 в 10:19
Зорница Иларионова

Полет чрез музиката – новият диск на Зорница Иларионова

Това е вторият диск на цигуларката. Осъществен е заедно с пианистите Мария-Елена Средева и Любен Илиев. Той съдържа както по-рано записани пиеси, така и съвсем нови регистрации. Включени са творби от Ернест Шосон, Камий Сен-Санс, Пьотр Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Панчо Владигеров. Дискът е издаден от Евгени Димитров-Маестрото. Завършен е малко преди..

публикувано на 21.10.20 в 08:55
Цигуларката Юлия Пушкер

Концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин и солист – Юлия Пушкер

Две знаменателни годишнини ще бъдат отбелязани в концерта, с който радиосимфониците и техният главен диригент Марк Кадин ще се представят пред варненската публика тази събота, в рамките на есенното издание на международния музикален фестивал „Варненско лято“: 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен и 180 години от рождението на Пьотр Илич..

публикувано на 20.10.20 в 09:43