Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете на малки населени места – избирани или назначени

Снимка: БГНЕС

В 13 области в неделя се проведоха частични местни избори. Това беше първият вот у нас, който се проведе на фона на пандемията от Covid-19. Междувременно Националното сдружение на кметовете готви нов протест. Какъвто имаше и преди седмица в Калофер.

По сега действащото законодателство малките населени места нямат бюджети и зависят от решенията на общините, а също така нямат право на избор на свой кмет – просто им се назначава кметски наместник. 

От Управителния съвет на Националното сдружение настояват за финансова независимост и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес. Недоволството им е заради неизпълнени ангажименти, които според тях са били поети от правителството. 

"Ние искаме всяко населено място да има финансова рамка и кметът да я изпълнява, изтъква председателят на сдружението – кметът на Калофер Румен Стоянов. Има малки населени места с под 350 човека, които не разполагат със собствен бюджет. Кметът на подобно място трябва да се моли за една стотинка, за една химикалка, за метла, за кутия боя – за санитарния минимум, който трябва да поддържа населеното място.

Искаме сами да си избираме кмета. Кметът на такива места е медицинско лице, доставчик, всичко, което е необходимо... Хората си дават дебитните карти на кмета да им тегли пенсията, да им плати сметките, да им купи лекарства... а ако не го познават този човек, как да стане. В такива малки места връзката е много близка. Хората трябва да познават кмета си", обобщава исканията Стоянов.

Внесените и гласувани на първо четене промени в Закона за местната власт и местното самоуправление чакат развитие и обсъждане на второ четене в Народното събрание близо една година. 

Чуйте коментара на председателя на регионалната комисия към парламента, депутата Искрен Веселинов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна-Мария и Катерина Андрееви

Да се завърнеш в България

Ана-Мария и Катерина Андрееви са български сестри, родени и израснали в Америка, които правят избора да живеят в България. Те създават инициативата "ЗаВръщане в България" , която определят като общност, чиято мисия е да улесни завръщането на българите от чужбина. "Бихме искали да създадем ресурс за хора, които живеят в чужбина, да им е обяснено..

публикувано на 09.10.24 в 16:20

Български екип разработи лабораторен модел на кожата за проучване на стареенето

Учени от България успешно разработиха прототип на човешка кожа, който има потенциала да подпомогне научните изследвания в областта на стареенето и дълголетието. Ръководител на тази иновативна разработка е проф. д-р Милен Георгиев, който оглавява отдела по "Растителна клетъчна биотехнология" в Центъра по растителна системна биология и биотехнология. В..

публикувано на 09.10.24 в 12:55

"лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?": Екологични послания от сцената

Театърът е мощен инструмент за социална промяна, който може да играе ключова роля в активизирането на гражданските действия за по-устойчив начин на живот. Чрез театрални техники и похвати може да се повиши осведомеността относно важни екологични проблеми, като изменението на климата и биоразнообразието, и да се вдъхнови публиката да предприеме..

обновено на 09.10.24 в 12:35

Очно здраве – грижа, превенция и съвременно лечение

В София се проведе медийно събитие по повод Световния ден на зрението. Като част от формата "Пощенска кутия за приказки" Гери Турийска, Дарин Ангелов и Камен Алипиев пресъздадоха вдъхновяващи истории на пациенти, а специалисти споделиха предизвикателствата и възможностите в областта на очното здраве. Ден преди Световния ден на зрението , който..

публикувано на 09.10.24 в 11:24
Проф. Николай Габровски

Форум за мозъчните заболявания се провежда днес в столицата

 Форум за мозъчните заболявания се провежда днес (9 октомври) в столицата. Организатор на събитието е фондация "Съвет за мозъчно здраве", с чийто председател проф. Д-р Николай Габровски разговаряме в Lege Artis. Мозъчните заболявания обхващат широк спектър от диагнози в три медицински специалности – неврология, неврохирургия и психиатрия ,..

публикувано на 09.10.24 в 10:56